Kerk & religie

SDOK-directeur bepleit doordenking discipelschap in Nederlandse context

SOMEREN. Christenen in Nederland hebben een hernieuwde doordenking nodig van het begrip discipelschap, meent drs. Edwin Baelde.

Van een medewerker
31 December 2014 09:04Gewijzigd op 15 November 2020 15:33
CSFR-conferentie. beeld RD
CSFR-conferentie. beeld RD

De directeur van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) sprak dinsdag op de winterconferentie van de christelijke studentenvereniging CSFR. In het Brabantse Someren waren ongeveer 250 studenten twee dagen bijeen. Het thema van het congres, dat over de wereldwijde kerk ging, luidde ”De Lappenpopkerk”. Maandag sprak prof. dr. Benno van der Toren over het werk van de Geest, dinsdag hield Baelde een lezing over de eenheid van de kerk.

Volgens de SDOK-directeur vormt de wereldwijde kerk het lichaam van Christus. „Er is ten diepste geen westerse, oosterse of Afrikaanse kerk, dat is een onderscheid dat door mensen wordt gemaakt.” Een duidelijk kenmerk van het lichaam van Christus is de vervolging. „Dat is geen mogelijkheid, maar een gegeven. Het is door Christus voorzegd. De binding van christenen in Nederland met de vervolgde kerk is geen bijkomstigheid, maar raakt de kern van de navolging van Christus.”

Baelde stelde dat het ten diepste niet gaat om christenen, maar om de God Die ze dienen. Dat moet christenen nederig maken bij het opkomen voor hun rechten. „Als de gang naar de rechter de enige reactie is van Nederlandse christenen bij de inperking van hun rechten, is het de vraag of ze niet ernstig tekortschieten. Ze hebben in de eerste plaats de roeping om te getuigen van Jezus Christus.”

Er zijn, aldus Baelde, vier reacties van christenen mogelijk op vervolging. De eerste is zich terugtrekken: uit het land vertrekken of je zo veel mogelijk uit de wereld terugtrekken. Dat vindt hij geen goede optie, omdat een naar binnen gekeerde kerk invloed verliest en zich kan gaan concentreren op eigen codes en subculturen. Een kerk die het verzet zoekt, het tweede alternatief, is ook niet aantrekkelijk omdat de kans bestaat dat de vergevingsgezindheid op de achtergrond raakt. Aanpassing, de derde keus, kan leiden tot compromissen in verband met de rol en de boodschap van de kerk.

De vierde mogelijkheid, de theologie van het kruis, is volgens Baelde de beste. Het gaat hierbij om de bereidheid te lijden voor het Evangelie en vergevingsgezind te zijn jegens vijanden. Hij haalde Markus 8:34 aan: „En tot Zich geroepen hebbende de schare met Zijn discipelen, zeide Hij tot hen: Zo wie achter Mij wil komen, die verloochene zichzelven, en neme zijn kruis op, en volge Mij.”

Baelde verwees naar de Nigeriaan Habila, die in 2012 op zijn weigering om moslim te worden door extremisten in zijn hoofd werd geschoten. Hij werd niet gedood en knapte weer op. Over zijn vijanden zei hij later: „Als christen moet je je vijanden vergeven, omdat God ons heeft vergeven. We moeten Gods liefde laten zien aan degenen die ons haten. Ik houd van hen en als ik hen ontmoet, zal ik hen omhelzen.”

Volgens de SDOK-directeur is er behoefte aan een doordenking van het begrip discipelschap in de Nederlandse context. Die verschilt volgens hem duidelijk van landen waar vervolging is. Daarom organiseert de stichting in 2015 over dit onderwerp een symposium voor predikanten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer