Eredoctoraat voor Elie Wiesel van Pauselijke universiteit Krakau
De Pauselijke Johannes Paulus II-universiteit van Krakau kent een eredoctoraat toe aan de 86-jarige Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, die wereldwijd bekend is door zijn onderzoek en het verzamelen van documentatie over de Holocaust.
De Poolse universiteit looft Wiesel voor zijn betrokkenheid bij de verdediging van de mensenrechten. Het is nog niet bekend op welke datum Wiesel zijn eredoctoraat zal ontvangen.
Elie Wiesel werd in 1928 in Sighet, in Roemenië, geboren. Hij overleefde als jongere de concentratiekampen van Auschwitz en Buchenwald. Over zijn ervaringen daar publiceerde hij onder meer zijn boek ”Nacht” (1958). Na de oorlog studeerde hij literatuur, filosofie en psychologie aan de Sorbonne in Parijs. Wiesel ontving in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede. Met zijn vrouw richtte hij de Eli Wieselstichting op, die jongeren wil aanmoedigen tot de bestrijding van onverdraagzaamheid en rassenhaat.
Wiesel protesteerde in de jaren zeventig tegen de apartheid in Zuid-Afrika. In 1980 bracht hij voedsel naar mensen in Cambodja, waar honger heerste. Als motivatie verklaarde hij dat de hele wereld wist wat er gebeurde in de concentratiekampen, maar niets deed. „Daarom heb ik gezworen om nooit te zwijgen wanneer en waar dan ook mensen leed en vernedering doormaken”, aldus Wiesel.
Lees ook:
Levende doden na Auschwitz : Elie Wiesel schrijft uit eigen ervaring over het Koninkrijk van de Nacht – recensie (Reformatorisch Dagblad, 21-11-2007)
De sprakeloosheid doorbroken – recensie over ‘’Ontheemd’’ (Reformatorisch Dagblad, 20-06-2007)
Vraag zonder antwoord : Elie Wiesel worstelt in zijn memoires met Auschwitz – recensie (Reformatorisch Dagblad, 20-06-2007)
Middernacht voor beulskinderen : Elie Wiesel maakt in “De rechters” de lezer tot de zesde gijzelaar (Reformatorisch Dagblad, 09-02-2000)
Wiesel erevoorzitter holocaustfonds : Zwitsers vinden eindelijk geschikte titel (Reformatorisch Dagblad, 02-05-1997)
Wiesel stopt prijs in conferenties over haat en Hiroshima (Reformatorisch Dagblad, 10-12-1982)