Binnenland

Arie Slob: Pas op dat ChristenUnie geen CDA wordt

HARDINXVELD. Ze lopen beiden hard en de ChristenUnie is hun favoriete partij. Arie Slob in Hardinxveld-Giessendam zou graag een kop koffie drinken met z’n naamgenoot aan het Haagse Binnenhof. „Hoewel? Mijn politieke inzet valt hem misschien tegen.”

Evert van Dijkhuizen
27 December 2014 16:51Gewijzigd op 15 November 2020 15:29

Ooit was landelijk CU-fractievoorzitter Arie Slob in Hardinxveld om een lezing te houden. Hij ontdekte dat z’n naamgenoot op de plaatselijke kieslijst stond en zei het een eer te vinden dat hij als nummer 19 van de lijst het woord mocht voeren. Slob uit Hardinxveld geniet van zo’n anekdote. „Andersom kreeg ik felicitaties toen Arie landelijk fractievoorzitter van de CU werd. M’n dochter vertelde op school dat het háár vader was. Eén leraar speelde het spelletje mee.”

Sinds kort zit Slob (41), teamleider private banking bij de Rabobank, in het bestuur van de CU in Hardinxveld. „Ik vermoed dat mijn naam heeft meegespeeld toen ze mij benaderden. Ze hebben die ook weleens gebruikt om mij hoger op de kieslijst te krijgen. Dat is niet gelukt, want ik heb geen politieke ambities. Ik ken niet eens alle punten in het partijprogramma.”

Dat Slob zich toch liet strikken voor een bestuursfunctie heeft te maken met een plaatselijke politieke discussie. „Hardinxveld-Giessendam moet zich ergens bij aansluiten. Bij het grote Dordrecht of bij plattelandsgemeenten in de regio? Tot voor kort zat de CU in het college. Mijn partij kiest voor aansluiting in de regio. Maar nu zitten de SGP en T@B, een plaatselijke partij, in het college. Zij willen aanhaken bij Dordrecht. SGP en T@B vallen elkaar niet af, ook al vormen ze een bijzondere combinatie. Als bestuurslid heb ik weinig invloed op de discussie, maar de politiek komt zo wel dichterbij.”

Slob volgt zijn landelijk bekende naamgenoot via het nieuws en Twitter. „Ik vind Arie een goed politicus. Met slechts vijf zetels in de Kamer heeft de partij toch een behoorlijke stem. Lastig dat je soms water bij de wijn moet doen, maar dat was in de vorige periode, toen de CU in het kabinet zat, meer dan nu.”

Of de mannen veel gemeen hebben, durft Slob niet te zeggen. „We lopen beiden hard. Ik kom Arie tegen op uitslagen.nl. Hij loopt vaker hard dan ik, althans wedstrijdjes. Als ik googel op mijn naam, krijg ik eerst duizend keer hem, dan mezelf. Ik zou graag een keer met hem lunchen of een kop koffie drinken. Hoewel? Mijn politieke inzet valt hem misschien tegen.”

Slob, getrouwd en vader van vier kinderen, beijvert zich voor mannenavonden. „Ik ben een keer met een zogeheten karakterweekend van ”De vierde musketier” meegeweest. Het doel was: bezinning op God, je geloof, je gezin. Dat was gaaf. Overigens gingen ze de rijen langs, op zoek naar Arie Slob. Of ze teleurgesteld waren toen ze mij zagen, weet ik niet. Ik organiseer nu dergelijke bijeenkomsten in onze kerk, de hervormde gemeente, om een broederband te kweken. Dinsdag hadden we een kampvuuravond. Eerst met de kinderen erbij, daarna alleen met de mannen. Mooie gesprekken hebben we dan.”

Wat adviseert Slob z’n ‘Haagse’ naamgenoot? „Houd je rug recht. We leven in een lastige tijd. Hoe geef je vorm aan christelijke politiek? De CU voert een stevige discussie over haar grondslag. Die moet verbreed worden om ook andere gelovigen, katholieken bijvoorbeeld, te interesseren. Daar moet je mee oppassen. Anders is de CU straks een soort CDA.”

Slob werkt in het roomse Brabant. „Ik moet de eerste overtuigde katholiek nog tegenkomen. Velen zijn het in naam. Die worden echt niet warm van de CU als de partij haar grondslag wijzigt. Maar misschien kom ik de verkeerde katholieken tegen. Ik zou tegen de partij willen zeggen: kies voor helderheid, blijf dicht bij je wortels. Denk aan supermarkten. Winkels als Albert Heijn worden steeds duurder, opereren wereldwijd en verliezen hun thuismarkt uit het oog. Ze worden ingehaald door de Jumbo, de ALDI en de Lidl. Zo werkt het in de politiek ook.”


serie 
Naamgenoten

Dit is het vierde deel van een serie interviews met mensen die dezelfde naam hebben als bekende Nederlanders.

Meer over
Naamgenoten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer