Inkomen corporatiebaas nog jaar buiten schot
DEN HAAG (ANP). De Eerste Kamer heeft maandag de vernieuwde wet op de topinkomens aangenomen, maar de bazen van de woningcorporaties blijven heel 2015 nog buiten schot. Volgens de wet van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) moeten de inkomens van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.
Maar woonminister Stef Blok (VVD) vindt het voor zijn terrein, de corporaties, te kort dag, schrijft hij aan de Tweede Kamer. „Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.”
Dus blijven de salarissen in corporatieland nog een jaar zoals ze zijn. Alleen de bazen van de grootste corporaties zitten overigens op 130 procent van een ministerssalaris.
PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zegt in een reactie op de brief van Blok dat de „invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden”. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. „Desondanks zie ik ’t niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten.”
Afgelopen jaar was er weer een hoop te doen om het gedrag van juist enkele corporatiebazen. De Eerste Kamer kwam maandag terug van reces om de wet op de topinkomens nog voor het nieuwe jaar te behandelen, zodat die meteen kon ingaan.
Coalitiepartner VVD stemde tegen, net als CDA, D66 en OSF. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk.
De afspraak was volgens VVD-senator Heleen Dupuis dan ook dat de verscherping van 130 naar 100 procent van een ministerssalaris niet „met stoom en kokend water” zou worden doorgevoerd. De toezegging van een evaluatie van de huidige situatie is genegeerd, klaagde Dupuis. Plasterk is volgens haar „gewoon doorgeraasd”.