Iraakse kerkleider roept christenen op te vasten in dagen voor Kerst
ERBIL. De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako roept Iraakse christenen op om voorafgaand aan Kerst te vasten. De kerkleider wil dat christenen zo hun verbondenheid tonen met hun geloofsgenoten die op de vlucht zijn voor Islamitische Staat (IS).
De Iraakse kerkleider vraagt in zijn jaarlijkse kerstboodschap ook aan christenen om de viering van Kerst en Nieuwjaar niet te omgeven met „wereldse pracht en praal, als teken van verbondenheid met gevluchte broeders en zusters, die een onbeschrijfelijk lijden doormaken.”
Patriarch Sako bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Ankawa en al-Kosj en de dorpjes Amadiya en Aqra in Noord-Irak. In dit gebied verblijven zo’n 120.000 vluchtelingen, vooral afkomstig uit Mosul, de vanouds christelijke stad die deze zomer in handen kwam van IS. „Ik heb ervaren hoe zwaar en pijnlijk het kruis is dat zij dragen”, aldus Sako.
Het vasten moet volgende week plaatsvinden van ’s morgens tot ’s middags, zoals „in de dagen van Jona.” De patriarch verwijst daarmee naar het vasten door de Ninevieten, waarna de stad Ninevé behouden bleef. Sako besluit met de oproep aan alle christenen wereldwijd om rond Kerst en Nieuwjaar te vasten. Hij vraagt hun „als teken van verbondenheid met de gevluchte broeders en zusters te vasten en de helpende hand te bieden aan mensen in nood.”
Klaas Muurling, woordvoerder van hulporganisatie Open Doors, zegt het bijzonder te vinden dat Sako de christenen in Irak op- roept om voorafgaand aan Kerst te gaan vasten. „Juist deze mensen hebben al zo veel te verduren gehad, aan geweld en aanslagen. Wat mij ook treft is de argumen- tatie die hij gebruikt: als teken van verbondenheid met gevluchte broeders en zusters, die een onbeschrijflijk lijden meemaken. Hij heeft zelf ervaren hoe zwaar en pijnlijk het kruis is in de vluchtelingenkampen. Sako is daar geweest, heeft het lijden gezien, maar gaat niet zoals wij vaak doen over tot de orde van de dag.”
Sako vraagt te vasten voor de bevrijding van Mosul in de vlakte van Ninevé, zegt Muurling. „Ik zou wensen dat er een hedendaagse Jona zou opstaan, om te prediken tegen de grote stad Ninevé, en tegen de strijders van IS, opdat zij tot inkeer zouden komen, zoals in Jona 3 staat: „En zij zullen zich bekeren, een iegelijk van zijn boze weg, en van het geweld dat in hun handen is.”
Muurling wil de oproep van patriarch Sako onderstrepen. „In verbondenheid met het lijden van Iraakse christenen willen we christenen overal ter wereld oproepen om de viering van Kerst en Nieuwjaar niet te omgeven met wereldse pracht en praal. Als één lid lijdt, lijden alle leden. Dat kan door vasten en bidden.”
Ook Richard Groenenboom, woordvoerder van Stichting De Ondergrondse Kerk, waardeert de oproep van patriarch Sako. „Het is vooral een mooi signaal dat deze oproep komt vanuit de vervolgde kerk zelf, niet vanuit het vrije Westen. Dat geeft nog eens temeer de urgentie aan van deze nood.”
Groenenboom ziet de oproep van Sako als een spiegel voor christenen in het Westen. „Wij mogen er niet aan wennen dat christenen worden vervolgd. De weelderige manier waarop Kerst vaak wordt gevierd, mag de vreugde en de eenvoud van het Kerstevangelie niet overschaduwen, maar mag ook het lijden van de vervolgde kerk niet doen vergeten.”
Groenenboom zou graag de oproep van patriarch Sako nog een extra dimensie geven. „Niet alleen in Irak worden christenen vervolgd en gedood. Ook in Nigeria, Korea en Eritrea hebben christenen het zwaar.”