Buitenland

Kenia legt persvrijheid aan banden

NAIROBI (ANP/RTR). Het parlement van Kenia heeft donderdag ingestemd met antiterreurwetten die volgens de oppositie de burgerlijke vrijheden een gevoelige klap toebrengen. Zo kunnen media worden gestraft als zij informatie drukken die „waarschijnlijk tot vrees of bezorgdheid leidt”. Journalisten moeten bij de politie een vergunning aanvragen als zij onderzoek willen doen naar terrorisme of erover willen schrijven.

18 December 2014 17:07Gewijzigd op 15 November 2020 15:18

Verdachten kunnen 360 dagen worden vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld (was 90 dagen). De politie mag zonder tussenkomst van een rechter telefoons afluisteren. Verhuurders worden verplicht informatie te verstrekken over hun huurders.

De regering van president Uhuru Kenyatta grijpt terreuraanslagen van de Somalische beweging al-Shabaab aan om wetten aan te scherpen. De parlementszitting van donderdag was een van de meest chaotische in de geschiedenis van het Oost-Afrikaanse land, zo meldt de BBC. Parlementariërs gingen met elkaar op de vuist. Oppositieleden waarschuwden dat Kenia een politiestaat wordt.

Kenia was sinds 1981 een eenpartijstaat, maar werd vanaf 1992 gedemocratiseerd en kreeg een relatief vrije pers en actieve burgerrechtenbeweging. De teugels werden de laatste jaren weer aangetrokken vanwege de terreur vanuit buurland Somalië en na de aanklachten tegen hoge politici bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Negen westerse ambassades in Nairobi hadden voor de stemming in een openbare verklaring begrip getoond voor het feit dat Kenia tegen het terrorisme moet strijden. Tevens hamerden zij erop dat daarbij de mensenrechten, de rechtsstaat en de democratie moeten worden gerespecteerd. Tot de ondertekenaars behoort de Nederlandse ambassadeur in Kenia, Joost Reintjes. Inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het gastland is in het diplomatieke verkeer ongebruikelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer