Abbott wil onderzoek na gijzeling Sydney
SYDNEY (ANP). De Australische premier Tony Abbott laat diepgaand onderzoek doen naar het gijzelingsdrama dinsdag in Sydney. Een van de vragen is hoe de dader, een veroordeelde misdadiger, met een legaal verkregen wapen op straat kon rondlopen, ondanks de strenge veiligheidswetten in Australië. Bij de gijzeling kwamen twee gijzelaars om het leven, een 34-jarige man en een 38-jarige vrouw.
De gijzelnemer Man Haron Monis, die uit Iran komt en in 2001 in Australië asiel aanvroeg, was een bekende van de politie. Hij was aangeklaagd wegens moord en andere gewelddadigheden en op borgtocht vrij. Hij was in 2012 veroordeeld voor het sturen van haatmail naar familie van in Afghanistan gesneuvelde Australische militairen. Monis kwam om toen de politie een einde maakte aan de gijzeling.
Volgens Abbott stond Monis op geen enkele lijst van veiligheidsdiensten. De premier wil uitzoeken wat er fout is gegaan.
„Een verschrikkelijke en onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis.” Zo noemde hij de gijzeling. „Het herinnert ons er ook aan dat een vrij, open, genereus en veilig land als het onze, kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld”.
Abbott betuigde namens alle Australiërs steun aan de nabestaanden van de slachtoffers. De 34-jarige man was de manager van Lindt Chocolat Cafe, waar de gijzeling plaatsvond. Voordat hij werd doodgeschoten, probeerde hij het pistool van de gijzelnemer af te nemen, schrijven Australische media. De 38-jarige vrouw was een advocaat en moeder van drie kinderen. Het advocatenkantoor waar ze werkte, zat in de buurt van het café.
In Sydney kwamen veel mensen samen om hun steun te betuigen. Al snel lag er een bloemenzee voor de deur van het café en mensen lieten briefjes achter. Op sociale media toonden mensen zich solidair met de moslimgemeenschap in Sydney, die zich mogelijk bedreigd voelt omdat de gijzelnemer een Iraanse asielzoeker was. ’I’ll ride with you’ was wereldwijd trending topic.
Volgens de Australische politie is het nog onduidelijk waarom de vijftigjarige Man Haron Monis zeventien mensen gijzelde.