Senaat wil grondgebondenheid toch in melkveewet
DEN HAAG. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de melkveewet, maar heeft tegelijkertijd uitgesproken dat grondgebondenheid toch in de wet moet worden opgenomen.
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) wil de fosfaatproductie op melkveebedrijven begrenzen via een Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) en niet via een bepaling over grondgebondenheid van melkveebedrijven in de wet.
SP’er Reuten diende dinsdag tijdens het debat een motie in die Dijksma vraagt om, tegelijk met de uitwerking van de AMvB, een wijzigingswet voor te bereiden „waarmee de essentie van de AMvB en de betekenis van grondgebondenheid opgenomen worden in de wet.”
De motie kreeg steun van D66, VVD, CDA, PvdD en GroenLinks.
Dijksma ontraadde de motie. Die is volgens haar in strijd met de kern van de wet. Ze wees de Eerste Kamer erop dat het parlement invloed kan uitoefenen op de inhoud van de AMvB. Wel zegde ze toe eventuele, door een meerderheid in de Senaat gewenste aanpassingen mee te nemen. Ze overweegt ook een aantal „essentiële elementen” uit de AMvB op te nemen in een wijzigingsvoorstel van de wet.
De staatssecretaris zei verder dat ze de AMvB voor 1 maart volgend jaar wil indienen bij beide Kamers. Daarmee wil ze voorkomen dat ondernemers tevergeefs financiële verplichtingen aangaan.
Dijksma ontkende dat er sprake zou zijn van een „lege wet” omdat daarin geen beperkende voorwaarden aan de toekomstige groei van melkveebedrijven zijn vastgelegd. Alleen met deze wet voldoet ons land aan de Europese voorwaarden van derogatie, stelde ze.