Politiek

Coalitie probeert zorgwet Schippers te redden

DEN HAAG (ANP). De regeringscoalitie van VVD en PvdA doet verwoede pogingen om de zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid te redden. Die sneuvelde dinsdag in de senaat door de tegenstand van veel oppositiepartijen én de tegenstemmen van drie dissidente PvdA’ers.

17 December 2014 06:35Gewijzigd op 15 November 2020 15:13

VVD’ers zijn daar intern flink boos over en vinden dat de PvdA het probleem in eigen kring moet oplossen. Premier Mark Rutte zei na afloop van het crisisoverleg met de coalitiepartijen en de drie bevriende oppositiepartijen dat het in de politiek ontzettend belangrijk is dat afspraken worden nagekomen. Daar is volgens de premier dinsdag „iets heel erg misgegaan”.

De wet is voor het kabinet van groot belang vanwege de wijzigingen in de zorgpolissen en de beperking van de vrije artsenkeuze. De wet moet bovendien vanaf 2016 een besparing opleveren van 1 miljard euro jaarlijks. VVD en PvdA streven ernaar om het wetsvoorstel zo aan te passen dat de drie dissidente PvdA-senatoren er alsnog mee kunnen instemmen.

Een van de drie, oud-minister Guusje ter Horst, reageerde daar in de nacht van dinsdag op woensdag bijzonder afhoudend op. Wat haar betreft, is het wetsvoorstel van tafel. Als Schippers het opnieuw wil proberen, zal ze een gewijzigd wetsvoorstel eerst weer door de Tweede Kamer moeten loodsen, voordat het opnieuw in de Eerste Kamer aan de orde kan komen.

Daarmee lijkt een oplossing voor het probleem niet snel mogelijk, hoe graag de top van VVD en PvdA dat ook wil. Ter Horst wees erop dat zij niet gebonden is aan het regeerakkoord, maar alleen aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. Behalve Ter Horst stemden ook de PvdA-senatoren Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst tegen. Zij hebben principiële, inhoudelijke bezwaren tegen Schippers’ voorstel.

Het wegstemmen van de zorgwet (38 stemmen tegen, 33 voor) leidde onmiddellijk tot crisisberaad binnen de coalitie. Eerst de top van de coalitie in het Torentje van premier Mark Rutte, daarna de top van VVD en PvdA apart, daarna weer samen, waarna ook de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP aansloten. D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat een snelle oplossing nodig is, omdat het onverteerbaar is mensen met een persoonlijk zorgbudget langer in onzekerheid te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer