Economie

AEX met horten en stoten naar flinke winst

AMSTERDAM (ANP). Het handelsverloop op de Europese beurzen was dinsdag onnavolgbaar. Talloze keren wisselden bescheiden winsten en forse verliezen elkaar af. In het laatste handelsuur volgde een eindspurt, vooral dankzij koersherstel in de energiesector, en boekten de AEX en andere indices flinke winsten.

16 December 2014 17:43Gewijzigd op 15 November 2020 15:13

De AEX-index sloot met een winst van 1,9 procent op 403,79 punten en maakte daarmee bijna het verlies van 2,5 procent op maandag goed. De hoofdindex van de Amsterdamse beurs opende op 397,66 punten en bereikte even voor half twee een dieptepunt op 389,48 punten.

De MidKap van middelgrote fondsen steeg 0,9 procent tot 618,34 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 2,2 en 2,5 procent.

De aandelenhandel stond vanaf de opening in het teken van tegenvallend nieuws uit China, een verdere daling van de olieprijzen en aanhoudende druk op de Russische roebel. Dat beleggers moeite hadden om deze factoren te verwerken, was onder meer terug te zien aan de koers van Fugro. De dienstverlener aan de oliesector was aan het eind van de ochtend de sterkste stijger, maar een paar uur later juist de sterkste daler. Het fonds sloot toch met een plus van 1,5 procent.

De prijzen van zowel Amerikaanse olie als Brentolie stonden opnieuw stevig onder druk. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 59,84 dollar en werd daarmee voor het eerst sinds mei 2009 verhandeld voor minder dan 60 dollar per vat. De prijs van Amerikaanse olie bereikte een uur voor de handelsaanvang op Wall Street een dieptepunt van 53,65 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de prijs 0,3 procent gestegen tot 56,09 dollar per vat.

Shell behoorde aanvankelijk tot de dalers, maar in de middaghandel werd het verlies in sneltreinvaart omgezet in een winst van 4,8 procent. Dienstverlener SBM Offshore dook in het spoor van de oliereus en boekte een plus van 3,6 procent.

Vanwege zorgen over de economie zaten ook bankaandelen lange tijd in de hoek waar de klappen vielen. ING werd uiteindelijk 0,6 procent hoger gezet. Société Générale (min 0,5 procent) was een van de weinige branchegenoten die in het rood bleef steken.

De euro werd verhandeld voor 1,2508 dollar, tegen 1,2470 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer