Buitenland

Sydney komt bij van gijzelingsdrama

SYDNEY (ANP). De Australische stad Sydney rouwt om de doden die vielen bij de gijzeling in een café in de stad. Langzaam wordt duidelijk wat zich in het Lindt Café heeft afgespeeld. Maar tegelijk pakken de inwoners van de stad ook de draad weer op.

16 December 2014 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 15:12
beeld EPA
beeld EPA

Bij de gijzeling, die maandag begon, vielen drie doden. De gijzelnemer, Man Haron Monis, overleed. Ook de 34-jarige manager van het café en een 38-jarige advocate kwamen om. De politie wil niet kwijt hoe deze mensen zijn omgekomen. Volgens een cameraman van 7News, een zender met het kantoor recht tegenover het café, schoot Haron Monis één van zijn gijzelaars neer. Dat was de reden voor de politie om in te grijpen. Volgens andere gijzelaars greep de manager het geweer van de gijzelnemer, waarna het schot viel, meldden verschillende media. De advocate zou zijn gestorven tijdens de bestorming, toen zij een zwangere vriendin beschermde.

Het motief van Haron Monis blijft ook dinsdag onduidelijk. Wel is bekend dat het om een verwarde man gaat, die in 1996 vanuit Iran naar Australië vluchtte. Hij is een bekende van justitie. Zo werd hij veroordeeld voor het sturen van haatbrieven naar ouders van bij internationale operaties omgekomen militairen. Ook was de vijftigjarige man aangeklaagd voor tientallen aanrandingen als alternatief genezer, en medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw.

Haron Monis gijzelde in totaal zeventien mensen. Toen er steeds meer mensen wisten te ontsnappen, ging hij door het lint. De politie bestormde in de nacht van maandag op dinsdag het pand en beëindigde de gijzeling. Volgens politiecommissaris Andrew Scipione waren veel meer doden gevallen, als er niet was ingegrepen.

Bij het café vormde zich dinsdag een bloemenzee. Tegelijk gaat het dagelijks leven door. De politie doet er alles aan om de inwoners van Sydney het gevoel te geven dat ze veilig zijn. „Dit was een geïsoleerd incident, uitgevoerd door een individu. Laat dit niet je dagelijks leven beïnvloeden”, zei Scipione al. Zijn assistent-commissaris Mick Fuller vulde aan: „Ons doel is om in een hoge mate van veiligheid te voorzien en om de bewoners te verzekeren dat ze veilig zijn en zich veilig kunnen voelen tijdens deze zware tijden.” Daarom gaat de politie de komende weken opvallend surveilleren op belangrijke publieke plaatsen en in het openbaar vervoer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer