„De Sionsberg kan verder, maar afgeslankt”
DOKKUM (ANP). Het failliete ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kan een doorstart maken, maar wel in afgeslankte vorm. Van de oorspronkelijke 260 werknemers kunnen zo’n 80 aan het werk blijven. Het aanbod zal minder zijn dan vóór het faillissement, maar de ziekenzorg in Noordoost-Friesland kan in ieder geval voor een deel overeind blijven.
Dat stellen de medisch specialisten in een plan dat ze maandagavond hebben gepresenteerd om het ziekenhuis te redden. Behalve een externe financier, steken ook de artsen zelf er geld in. Verder wordt nauw samengewerkt met de huisartsen. „Die samenwerking is cruciaal”, zei cardioloog Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf. De huisartsen gaven al eerder aan dat ze een doorstart ten volle steunen.
Brouwer zegt dat het plan „goed is doorgerekend en dat het financieel haalbaar is”. Het moet nog wel groen licht krijgen van de curatoren. Die willen dat er voor kerst zekerheid komt over een kans op een doorstart. Is die er niet dan moet het ziekenhuis begin januari de deuren alsnog definitief sluiten.
Relatief eenvoudige operaties blijven op basis van het plan mogelijk, aldus Brouwer. Dat zou betekenen dat de operatiekamers, die na het faillissement op slot gingen, weer open kunnen. Voor meer complexe ingrepen moeten patiënten wel uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Verder zal De Sionsberg niet 24 uur per dag open zijn. „Dat is te duur”, aldus Brouwer.
Zorggroep Pasana, waar De Sionsberg onder viel, werd eind november failliet verklaard. Daarmee leek ook het doek te vallen voor het kleinste ziekenhuis van Nederland.