Buitenland

Britse regering komt ongeschonden uit Kelly-affaire

De Britse premier Tony Blair en zijn regering treft geen blaam rond de zelfmoord van wapendeskundige David Kelly. Door die conclusie van onderzoeksrechter Lord Hutton kan Blair opgelucht ademhalen. Na de twee moeilijkse dagen in zijn regeerperiode zag hij zich volledig vrijgepleit van „leugens, bedrog en dubbelhartigheid”.

ANP
28 January 2004 17:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Kelly was de bron van een BBC-documentaire, waarin journalist Andrew Gilligan beweerde dat de regering de dreiging van Irak had aangedikt om een oorlog tegen het regime van Saddam Hussein te rechtvaardigen. Enkele dagen nadat zijn naam uitlekte, pleegde de microbioloog zelfmoord.

Hutton constateerde dat de regering het Irak-dossier niet heeft aangedikt. Hij oordeelde wel dat Blairs communicatieadviseur Alastair Campbell nadrukkelijk te kennen heeft gegeven dat het dossier de dreiging zo sterk mogelijk moest benadrukken, hoewel dat niet mocht indruisen tegen de inschattingen van de veiligheidsdiensten.

De beschuldigingen in de documentaire noemde Hutton „ongegrond” en hij verweet de BBC dat de reportage was uitgezonden. Zowel de hoofdredactie van het desbetreffende programma als de leiding van de BBC hadden volgens hem moeten zien dat de aantijgingen niet terecht waren. Het redactionele systeem van de BBC schoot bovendien tekort, omdat er geen controle werd uitgeoefend op de inhoud van de documentaire voor de uitzending.

De documentaire veroorzaakte een storm van speculaties in de Britse media over wie de bron van het verhaal was. De Britse regering handelde volgens Hutton niet oneerbaar toen het de naam van Kelly bevestigde tegen journalisten. De regering kon in zijn ogen niet anders, omdat Blair er anders van zou worden beschuldigd belangrijke informatie achter te houden en de zaak in de doofpot te willen stoppen.

Volgens Hutton was er geen sprake van een „geheime agenda” die de regering moest helpen in de hoop oplopende ruzie met de BBC. De naam van de microbioloog zou hoe dan ook bekend zijn geworden, aldus de onderzoeksrechter.

Hutton verweet het ministerie van Defensie wel de onzorgvuldigheid richting Kelly, nadat diens naam tegen journalisten was bevestigd. Het duurde anderhalf uur voordat Kelly daarvan op de hoogte werd gesteld, die daarop zijn toevlucht zocht bij familie om aan de media-aandacht te ontsnappen. Hutton constateerde echter ook dat Kelly erg op zijn privacy was gesteld en dat het ministerie hem daardoor moeilijk kon begeleiden.

De Noord-Ierse voormalige Law Lord is ervan overtuigd dat Kelly zelfmoord pleegde. „Het valt geen van de betrokkenen te verwijten dat Kelly zelfmoord pleegde of dat ze er niet aan hebben gedacht dat hij tot die daad kon komen.”

Blair en zijn Labour-fractie reageerden woensdag in het Lagerhuis zichtbaar opgelucht op de bevindingen van de onderzoeksrechter. „De afgelopen maanden hebben we beschuldigingen gehoord die het hart raken van de integriteit van de regering en van mijzelf als premier. Ik ben beschuldigd van leugens, bedrog en dubbelhartigheid.” Daarop citeerde hij het Hutton-rapport: „ongegrond”.

Blair eiste dat de BBC en de oppositie hun beschuldingen intrekken dat hij de dreiging van Irak heeft aangedikt. „De beschuldiging dat ik gelogen heb over de massavernietigingswapens, is zelf de leugen.”

Blair overleefde dinsdag al een andere crisis, toen een nipte meerderheid in het Lagerhuis zijn voorstel voor verhoging van de collegegelden goedkeurde. Hoewel de Labour Partij een meerderheid van 161 zetels in het Lagerhuis heeft, haalde het voorstel het met slechts vijf stemmen verschil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer