Binnenland

Lek in dijk nog niet gedicht

Het zit Rijkswaterstaat niet mee in Stein: pogingen om een gat in de dijk van het Julianakanaal te dichten liepen woensdagmiddag op niets uit. Rijkswaterstaat had klei in het water laten lopen in de hoop dat dit zich een weg zou zoeken naar een gat op anderhalve meter onder de verlaagde waterspiegel van het kanaal. Ondanks deze kleitoevoer bleef de dijk lekken aan de landzijde.

ANP
28 January 2004 17:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Rijkswaterstaat gaat het woensdagavond nog eens proberen, maar tegelijkertijd wil hij een paardenmiddel in overweging nemen: het slaan van een stalen damwand aan de landzijde om zo het schuiven van de dijk en het weglekken van water te stoppen. De crisisstaf in Stein laat onderzoeken of de drassige ondergrond een stalen damwand houdt.

Omdat het gat zo diep zit, is het moeilijk te dichten. Als het echt niet anders kan en ook de damwand geen soelaas biedt, overweegt Rijkswaterstaat de waterstand van het kanaal verder te verlagen. Daardoor komt chemieconcern DSM in problemen. Dat gebruikt water uit het kanaal voor koeling. Volgens burgemeester Meijer van Stein zou het bedrijf dan reststoffen moeten affakkelen, hetgeen overlast voor de wijde omgeving betekent. Er wordt in dat geval eerst overlegd met het bedrijf. Meijer hoopt, dat het zover niet hoeft te komen en dat de bewoners donderdagmiddag naar huis mogen. Dan mag er absoluut geen druppel water meer door de dijk sijpelen, waarschuwde hij woensdagmiddag.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaf een idee van de grootte van het gat in de dijk: een duiker kon er woensdagmiddag zijn arm in de lengte langshouden. „Dat was althans het eerste bericht, zekerheid hebben we nog niet.” Daarmee blijft onzeker of dat gat de oorzaak van het wegzakken van de dijk is, of dat er een of meer andere oorzaken zijn.

De woordvoerder weersprak beschuldigingen van geëvacueerden dat Rijkswaterstaat in de zeventigjarige historie van de dijk nog nooit onderhoud zou hebben gepleegd. „We zitten hier in Stein in een gebied van oude mijnverzakkingen en juist daarom hebben we bij herhaling maatregelen moeten treffen. Er zijn al eens uitzakkingen aan de waterzijde geweest en nog in 1997 ontdekten we een gevaarlijke situatie die we hersteld hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer