Ontslag van leraar bij verandering kerk blijft mogelijk
DEN HAAG. Scholen kunnen leerkrachten die van kerkgenootschap veranderen en niet langer de grondslag van de school onderschrijven, ontslaan.
Dat bevestigt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA-Kamerleden Yücel en Ypma. Ook als de enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling is verdwenen, blijft dit mogelijk.
Yücel en Ypma stelden enkele weken geleden vragen over het ontslag van een leraar op de vrijgemaakt gereformeerde Greijdanus te Zwolle die van vrijgemaakt evangelisch werd. Daardoor kon ze de gereformeerde grondslag van de school niet langer onderschrijven en ze werd ontslagen.
De betrokkene vocht dat ontslag aan bij het College van de Rechten voor de Mens. Die oordeelde eind oktober dat de school rechtmatig handelde. De school moet de regels consequent toepassen.
De PvdA-Kamerleden Yücel en Ypma waren teleurgesteld over de uitspraak. Ze noemden het ontslag „heel zuur en onwenselijk” en vroegen de minister om deze ontslagroute „dicht te schroeien.” Plasterk wil dat niet.
Ook als straks de enkelefeitconstructie uit de AWGB is verdwenen, mogen scholen onderscheid maken op grond van godsdienst. Op dit moment ligt in de Eerste Kamer een initiatiefwet voor om die enkelefeitconstructie uit de wet te halen. Scholen mogen leerkrachten dan in geen geval meer weren of ontslaan vanwege een homoseksuele leefwijze.
Als deze initiatiefwet is aanvaard mogen scholen wel eisen blijven stellen aan het kerkgenootschap. Dat staat in de memorie van antwoord die bij de initiatiefwet hoort. „Ik kan mij in deze uitleg vinden”, zo schrijft Plasterk.
De VGS is tevreden: „Dit maakt het voor schoolbesturen mogelijk om docenten te benoemen die in ”leer en leven” geloofwaardig kunnen functioneren.”