Economische groei trekt volgend jaar aan
DEN HAAG (ANP). De economische groei in Nederland trekt volgend jaar aan, tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
De aantrekkende groei is gunstig voor de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt volgend jaar verder, naar 1,8 procent. Bij Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 2,2 procent. Het tekort dit jaar komt uit op 2,8 procent, binnen de Europese norm van 3 procent. De naheffing die het kabinet moet betalen aan de EU is daarin verwerkt. De staatsschuld loopt volgend jaar nog wel iets op, naar 69,6 procent van de omvang van onze economie.
Volgens de rekenmeesters van het kabinet blijft het economisch herstel broos, maar groeit de consumptie toch harder dan dit jaar. De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6,5 procent. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering, aldus het CPB donderdag.
De CPB-raming is iets gunstiger dan die van De Nederlandsche Bank eerder deze week. DNB verwacht voor volgend jaar een groei van 1,2 procent.
Het economisch herstel komt onder meer doordat de euro de afgelopen maanden 7 procent minder waard is geworden ten opzichte van de dollar. Daarbij zijn de olieprijzen 30 procent gedaald. Die beide ontwikkelingen zijn gunstig voor de Nederlandse economie. De export profiteert van de lagere euro en de consumptie neemt, mede door de lagere energieprijzen, toe.
Volgend jaar daalt de werkgelegenheid bij de overheid en in de zorg, maar stijgt die bij de bedrijven. De beroepsbevolking neemt iets toe. Per saldo leidt dat tot een lichte daling van de werkloosheid van 6,75 procent dit jaar naar 6,5 procent volgend jaar.
De dalende olieprijzen leiden ook tot een laag blijvende inflatie. Dat is voordelig voor huishoudens met vermogen en voor de koopkracht van alle huishoudens, aldus het CPB. Er is een risico van deflatie, waarbij geld meer waard wordt en de prijzen dalen, maar dat risico is overzichtelijk en niet heel hoog, zei CBP-directeur Laura van Geest onlangs in de Tweede Kamer.
Reacties
Mark Harbers, Tweede Kamerlid van de VVD: „In navolging van De Nederlandsche Bank komt nu ook het Centraal Plan Bureau met hoopgevende cijfers. De economische groei trekt verder aan, de werkloosheid daalt en het aantal banen neemt volgend jaar verder toe. Dat is allemaal goed nieuws, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog steeds te veel mensen zonder baan. Er blijven risico’s, vooral vanwege de wereldwijde situatie, dat onderstreept des te meer het belang dat het kabinet vastberaden koers houdt om de concurrentiekracht van de Nederlandse economie te versterken en Nederland sterker uit de crisis te krijgen.”
D66-Kamerlid Wouter Koolmees: „Het is positief dat de economische groei iets aantrekt, maar zorgelijk dat de werkloosheid zo hoog blijft. Lastenverlichting om de werkloosheid te bestrijden blijft ook nu nog hard nodig. Het kabinet moet doorpakken. Belastinghervorming moet nog steeds hoge prioriteit krijgen. Zo kunnen lagere lasten op arbeid zorgen voor meer werk. Op Prinsjesdag beloofde Rutte 100.000 banen erbij, daarna hebben we niet veel meer gehoord van het kabinet. De werkloosheid blijft hoog, dus maatregelen blijven nodig. Het kabinet kan zaken niet langer uitstellen, er is al veel kostbare tijd verloren.”
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: „De CPB-cijfers bevestigen dat het economisch herstel doorzet: de economische groei trekt aan, de koopkracht stijgt en de werkloosheid neemt verder af. Langzaam maar zeker klimmen we uit het dal. We zien dat de maatregelen van dit kabinet werken. Maar we zijn er nog niet, want de groei is nog kwetsbaar en de werkloosheid nog altijd te hoog. Het is nu zaak dat het kabinet koers houdt op weg naar een eerlijkere arbeidsmarkt en een sterkere economie.”
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: „De economische situatie van Nederland blijft fragiel en kwetsbaar maar lijkt minder somber dan de afgelopen jaren. Nederland is nog steeds vooral afhankelijk van de wereldeconomie. De situatie in Nederland is nog lang niet rooskleurig. De werkloosheidscijfers betekenen nog steeds dat veel gezinnen dagelijks geconfronteerd worden met werkloosheid en de gevolgen daarvan. Het kabinet kan niet op haar lauweren rusten. Nederland heeft voor een robuust herstel lagere en eenvoudigere belastingen nodig zodat er meer werkgelegenheid kan ontstaan en het MKB weer de motor van de Nederlandse economie kan worden.”
Jesse Klaver, Kamerlid GroenLinks: „Het herstel van de economie lijkt voorzichtig door te zetten, maar de groei van de economie zegt nog weinig over de kwaliteit van de samenleving. Wij moeten meer doen om de grote problemen aan te pakken: de ongelijkheid terug te dringen, de opwarming van het klimaat een halt toe te roepen. Daarom moet het kabinet vaart maken met het nieuwe belastingstelsel.”