Buitenland

Duizenden op de vlucht voor stammenstrijd Nigeria

De aanhoudende stammenstrijd tussen Hausa’s en Yoruba’s in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos heeft duizenden mensen op de vlucht gejaagd. Dat meldde de BBC maandag. Bij de gevechten zijn minstens twintig doden gevallen. Plaatselijk kranten hebben nog een groter aantal slachtoffers gemeld.

ANP/AFP/RTR/DPA
4 February 2002 13:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Vooral de overwegend islamitische Hausa’s ontvluchten massaal de stad. Zij zijn daartoe opgeroepen in de moskeeën. Lagos werd de afgelopen drie jaar twee keer eerder opgeschrikt door etnisch geweld tussen de Hausa’s en de overwegend christelijke Yoruba’s.

Volgens ooggetuigen wordt op straat hevig gevochten. De relschoppers steken her en der huizen in brand. De politie verrichtte zondag tientallen arrestaties, maar trok zich later terug.

De strijd wordt voornamelijk uitgevochten door jongeren, gewapend met messen, blikken benzine en lucifers. Zij zou in gang zijn gezet door berichten dat een christelijke Yoruba-jongen zijn behoefte had gedaan naast een moskee die gebruikt wordt door Hausa’s.

Zowel op zaterdag- als op zondagavond zei de politie de situatie onder controle te hebben, maar steeds laaide het geweld ’s morgens weer op. Maandag werd ook het leger ingezet om te helpen de onlusten te bedwingen.

Intussen neemt de kritiek op de regering van president Obasanjo toe. De geruchten zwellen aan dat de brand in een munitiedepot, die vorige week zondag aan duizend mensen het leven kostte, zou zijn aangestoken door opstandige militairen.

Zijn regering wordt verweten dat zij de mensen verwaarloost die door de ramp dakloos zijn geworden. President Obasanjo heeft een officieel onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de explosie. De resultaten daarvan zullen openbaar worden gemaakt, zo verzekerde hij.

Leger en politie beschuldigen de regering eveneens van nalatigheid. Veel militairen zijn door de ontploffing van vorige week dakloos geworden. De politie staakte vrijdag nog uit protest tegen de lage lonen en betalingsachterstanden.

Sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999 wordt Nigeria geregeld geplaagd door etnisch geweld. Stammentwisten hebben sindsdien al aan duizenden mensen het leven gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer