Ziekte? Ongeluk? Of kindermishandeling?
UTRECHT (ANP). Is een klein rond plekje het gevolg van een ongelukje of een sigaret die is uitgedrukt? Zijn strepen op de huid van een puber groeistriemen of littekens van riemslagen?
Artsen die vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling, kunnen vanaf vrijdag 24 uur per dag gespecialiseerde kinder- en forensisch artsen inschakelen. Dan gaat het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) van start.
De leidende vraag daarbij is steeds: gaat het om een ziekte, een ongeluk of toegebracht letsel? Volgens Elise van de Putte, kinderarts en voorzitter van Stichting Leck, komt het voor dat kinderen onterecht uit huis geplaatst worden op basis van een foute beoordeling van letsel.
„Een sleutelbeenbreuk bij een pasgeborene kan de baby oplopen tijdens een bevalling, maar kan worden geïnterpreteerd als verwondingen na mishandeling. Bobbeltjes of inkepingen in het maagdenvlies kunnen normaal zijn, maar gezien worden als bewijs van seksueel misbruik. De gevolgen van zo’n verkeerde interpretatie kunnen enorm zijn.”
Wanneer wordt vastgesteld dat het om misbruik of mishandeling gaat, dan wordt samen met de ouders en met Veilig Thuis (het vroegere Advies- en Meldpunt Kindermisbruik) een veiligheidsplan opgesteld.
„Als we bijvoorbeeld weten dat het misgaat als vader gedronken heeft, wordt afgesproken dat hij niet meer binnen mag als hij dronken is. Of dat de buurman dan een oogje in het zeil komt houden”, licht Van de Putte toe.
Jaarlijks worden naar schatting 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt.