Verzekeraars lijken ouderen te weren
Veel ziektekostenverzekeraars lijken ouderen te weren als klant. Sommigen leggen een leeftijdsgrens aan voor nieuwe aanmeldingen. Anderen willen de ouderen eerst medisch keuren of brengen een hogere premie in rekening. Dat blijkt uit een rondgang van de ouderenbond Unie KBO.
Volgens de bond liggen veel verzekeraars dwars bij het aanbieden van basispolissen voor bejaarde particulier verzekerden, maar ook bij aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld taxivervoer, pijnstillers of psychotherapie. Deze aanvullende verzekeringen gelden zowel voor ziekenfondsverzekerden als voor particulier verzekerden.
Het heeft, aldus een woordvoerder van de Unie KBO gisteren, opvallend veel moeite gekost om de criteria voor de acceptatie van ouderen boven water te krijgen. De ouderenorganisatie maakte eind vorig jaar ook al een rondgang langs de ziektekostenverzekeraars. Toen zeiden veel van hen openlijk dat ze ouderen weigerden. Veel burgers, politici en organisaties spraken daar schande van.
Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat de verzekeraars zich niet aan dezelfde steen willen stoten. „Ze zijn bang om opnieuw beschuldigd te worden van ouderendiscriminatie. Daarom proberen ze de selectiecriteria nu te verhullen.”
Volgens de Unie KBO hanteren zorgverzekeraars Geové en de Zwolsche Algemene nog strengere selectiecriteria. Die weigeren ouderen vanaf respectievelijk 54 jaar en 50 jaar nog een basisverzekering aan te bieden.
De Unie KBO vindt dat de politiek de kwestie grondig moet onderzoeken. Daarbij moet ze er, volgens de ouderenbond, voor zorgen dat senioren niet uitgesloten worden van ziektekostenverzekeringen. De PvdA heeft al om opheldering gevraagd aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.