Kerk & religie

„Breng de zorgen bij Hem en láát ze daar”

„Het is niet genoeg dat we onze zorgen bij God brengen. We moeten die ook bij Hem láten.” Ds. J. H. Lammers zei dit dinsdag in Nieuwe-Tonge tijdens de eerste van een serie regionale ontmoetingsbijeenkomsten van de Bond van Nederlandse Hervormde Vrouwenverenigingen rond het thema ”Als het leven moeite kent…”.

Van een medewerker
28 January 2004 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:55
NIEUWE TONGE – Pauze tijdens de eerste van een serie regionale ontmoetingsbijeenkomsten van de Bond van Nederlandse Hervormde Vrouwenverenigingen rond het thema ”Als het leven moeite kent…”. Wim van Vossen
NIEUWE TONGE – Pauze tijdens de eerste van een serie regionale ontmoetingsbijeenkomsten van de Bond van Nederlandse Hervormde Vrouwenverenigingen rond het thema ”Als het leven moeite kent…”. Wim van Vossen

De hervormde predikant uit Krimpen aan den IJssel gaf aan dat het soms moeilijk is de zorgen bij de Heere te laten. „Het gebeurt mij na een kerkenraadsvergadering wel eens dat ik ze bij Hem breng en toch niet kan slapen. Dan blijf ik de moeiten houden.”

Ds. Lammers behandelde het thema vanuit de gesteldheid van David in Psalm 55. Hij wees erop dat David relationele problemen had. Zijn zoon Absalom kwam tegen hem in opstand en Achitofel, een van zijn beste vrienden, bleek een huichelaar te zijn. „David denkt tijdens die moeilijkheden dat de Heere Zich voor hem verbergt. Hij is bang en krijgt vluchtneigingen. Hij wil naar de woestijn om alleen te zijn. Mensen met problemen zouden wel in een vliegtuig willen stappen en naar een onbewoond eiland willen gaan.”

Uiteindelijk komt David bij de Heere uit, als hij zegt dat hij tot God zal roepen. Vers 23 is het keerpunt. Daar staat: „Werp uw zorg op de Heere en Hij zal u onderhouden.” Ds. Lammers: „Misschien heeft een priester dat tegen David gezegd, maar ik denk eerder dat hij het tegen zichzelf zei en daarmee tegen zijn eigen gevoelen inging.”

Onze zorgen op de Heere werpen gaat niet vanzelf, benadrukte de predikant. „Het kost energie. We lezen dat David ’s morgens, ’s middags en ’s avonds klaagde en getier maakte, wat betekent dat hij veel bad. Wij moeten niet alleen voorttobben. Wij moeten en mogen naar de Heere toe. Wij mogen op de Heere Jezus de nood van onze zonde werpen. De zwaarste last is door Hem gedragen.”

Ds. Lammers zei dat Petrus in 1 Petrus 5:7 deze woorden van David aangehaald heeft. „Ook Petrus gebruikte de psalmen. Als u het niet weet, laat u zich dan door de psalmen helpen. Zing uit boven uw eigen gevoelens.” Volgens de predikant komt er vrede in het hart als de zorgen weggenomen zijn en ga je dan ook de dingen anders zien. Omzien naar mensen in nood is voor christenen nodig, stelde hij. „De Heere wil ons bemoedigen door mensen die op ons pad komen.”

Tijdens de bijeenkomst sprak ook mevrouw M. M. Dik, psychologe bij Eleos, over stress. Zij gaf de vergadering handvatten om stress te onderkennen en te voorkomen. Voldoende bewegen, genoeg slapen en het spreken over frustraties en zorgen met een goede vriend of vriendin zijn volgens haar nuttige zaken. Daarnaast meent ze dat mensen bij de dag moeten leven, zoals dit ook staat in Matthéüs 6:34: „Elke dag heeft genoeg aan zijns zelfs kwaad.” Behalve het richten van je aandacht op anderen is het belangrijk geen dingen uit te stellen.

Haar laatste advies -een tijdslimiet stellen aan het je zorgen maken om zo de stress beheersbaar te houden- maakte bij een aantal aanwezigen vragen en opmerkingen los. Zo merkte tijdens de forumdiscussie iemand op dat er zo veel intensieve dingen op mensen afkomen dat ze de zorgen niet uit hun gedachten kúnnen bannen. „Het gaat je psyche in”, dacht een ander. „Ik wilde dat ik een uur per dag niet aan mijn zorgen zou denken”, meende een derde. „Soms kunnen mensen zelfs niet meer bidden vanwege hun depressie”, bracht weer een ander naar voren.

Ds. Lammers zei de ervaring te hebben dat iemand die zwaar depressief is soms niets kan verdragen. „Bij zo iemand kan zelfs het gebed verkeerd vallen.” Het is volgens hem in zo’n geval belangrijk om een enkel positief woord uit de Bijbel te lezen en een kort gebed te doen. Het kan wel eens nodig zijn iemand door te verwijzen naar een hulpverlener. De predikant meent dat iemand tijdens het gebed alle gevoelens bij God mag neerleggen, zelfs boosheid tegen Hem. „Als je dat zegt, betekent het dat je geen vrede met je boosheid hebt en kan er iets veranderen. Je moet je niet mooier voordoen dan je bent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer