Kind op crèche twee keer zo vaak ziek als thuisblijver
UTRECHT. Kinderen die naar een crèche gaan zijn ongeveer twee keer zo vaak ziek als kinderen die thuisblijven. Daardoor bezoeken ze ook twee keer zo vaak de huisarts en worden ze twee keer zo vaak met complicaties opgenomen in het ziekenhuis.
Dat blijkt uit onderzoek waarop epidemioloog Remko Enserink woensdag promoveert aan de Universiteit Utrecht.
De kosten van de medische zorg en de economische schade bedragen jaarlijks zo’n 100 miljoen euro, aldus Enserink volgens de NOS. Zieke kinderen steken soms hun (werkende) ouders aan.
Buikgriep en luchtweginfecties zijn veel voorkomende aandoeningen na een verblijf in een crèche. Grote kinderdagverblijven met veel kinderen en de aanwezigheid van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten lijken buikgriep in de hand te werken. Medewerkers die gedurende de dag met meer groepen werken, vergroten die kans eveneens.
Volgens Enserink blijkt dat hoe jonger het kind is, des te groter de kans op buikgriep is. De weerstand van jonge kinderen is immers nog volop in ontwikkeling. Het risico op ziekenhuisopname door complicaties is kort na het eerste bezoek aan het kinderdagverblijf het grootst.
Enserink pleit voor het uitvoeren van eenvoudige maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Een kwaliteitskeurmerk voor kinderopvangverblijven kan een stimulans vormen voor betere preventie. In Nederland gaan ongeveer 350.000 kinderen gemiddeld 2,5 dagen per week naar een van de bijna 6000 kinderdagverblijven.