Bejaarde dames houden winkels ’s-Gravenpolder al decennia draaiend
Twee zijn de tachtig gepasseerd, de derde is 75 jaar. De drie vrouwen zijn een begrip in ’s-Gravenpolder: ze runnen al decennialang hun winkels. Wie een borstrok nodig heeft, kan ’m hier vinden.
Janny Tramper (87), Catrien Huissoon (81) en Marietje Koole-Huizer (75) zijn de oudste winkeliersters van het Zeeuwse ’s-Gravenpolder. Dagelijks komen veel dorpsbewoners over de vloer in hun winkels aan de ’s-Gravenstraat, Goesestraatweg en Bosseweide. Janny Tramper heeft een geschenkenhuis, Catrien Huissoon een textielzaak en Marietje Koole-Huizer een winkel in textiel, speelgoed en serviesgoed.
Hun geheim? Een bezoekje aan de drie bejaarde onderneemsters leert dat ze het nog altijd fijn vinden met de klanten om te gaan. „Het mooiste aan mijn werk zijn de mensen. Daar leef ik voor”, vertelt Janny Tramper. Ze is gezond („alleen mijn bloeddruk is iets te hoog”) en doet haar werk nog steeds met genoegen.
Tramper is al 56 jaar winkelierster. Ze verkoopt pannen, bakvormen en ander keukengerei, maar ook strijkplanken en veel speelgoed. Het ondernemen zit haar in het bloed. Mensen vragen haar weleens of het niet eens tijd wordt om te stoppen. „Laat mij nu maar gewoon doen”, zegt de 87-jarige dan.
Textielhuis
Ook Catrien Huissoon wil nog niet op haar lauweren rusten. Haar textielwinkel is van moeder op dochter overgegaan. „Mijn vader was kleermaker en had hiernaast zijn werkplaats”, vertelt zij. „Die is uitgegroeid tot een winkeltje, dat sinds 1942 mede werd gedreven door mijn moeder.”
Koud van school ging Catrien haar ouders helpen in de zaak. In 1974 kwam de zaak op haar naam te staan, maar haar moeder hielp nog lang mee. In 1977 werd naast het winkeltje een pand aangekocht, waarin Textielhuis Huissoon tot vandaag gevestigd is.
De 81-jarige Catrien Huissoon verkoopt kousen, sokken, panty’s, babykleding, garen en wol, nachtkleding en ondergoed. „Mijn drijfveer is altijd geweest de klanten een tevreden gevoel te geven”, zegt ze. „En ik heb nog steeds plezier in mijn werk. Als dat gevoel er niet meer zou zijn, zou ik meteen stoppen. Want als je met een donker gezicht achter de toonbank staat gaat de klant een deurtje verder.”
Miniatuurtractoren
De winkel van Marietje Koole-Huizer staat vol artikelen, variërend van speelgoed, textiel, serviesgoed en keukengerei tot porselein, miniatuurtractoren en wenskaarten. Tot in het kleine keukentje achter de winkel staan de voorraden en dozen hoog opgetast.
Marietje Koole werkt al sinds haar veertiende. Ook zij doet haar werk nog met overgave, ofschoon de 75-jarige met tegenslag te maken heeft gehad. In augustus werd haar winkel door een man met een vuurwapen overvallen, dezelfde man die ook een overval heeft gepleegd bij haar collega Janny Tramper. „Ik slaap er nog regelmatig slecht van”, zegt Marietje Koole. In 2005 moest een been van haar man worden geamputeerd. Ook dat was een zware slag voor het bejaarde echtpaar. Maar ze houden de moed erin.
Ze voelt de concurrentie van het winkelen via internet, maar is er zeker van dat de klant blijft komen zolang die de kwaliteit krijgt die haar winkel biedt. Zo verkoopt ze nog echt flanellen lakens en overhemden, lange onderbroeken en borstrokken. En haar sokken zijn zo goed dat een buurman niets anders wil. „Zijn hele familie draagt inmiddels dat merk”, zegt Marietje Koole glunderend. Ze gaat door met haar winkel zo lang haar gezondheid het toelaat. Glimlachend: „Laat ik het zo zeggen: op maandag voel ik me 25, maar tegen de zaterdag ben ik 75.”