Duits-Frans overleg over bod op Aventis
De regeringen van Duitsland en Frankrijk zijn in contact over het omstreden bod van het Franse farmaciebedrijf Sanofi-Synthélabo op de Duits-Franse branchegenoot Aventis.
Dat heeft een woordvoerster van het Duitse ministerie van Economische Zaken dinsdag meegedeeld.
Sanofi kwam maandag met een vijandig bod van 48 miljard euro op Aventis, dat in 1999 ontstond door een fusie van het Duitse Hoechst en het Franse Rhône-Poulenc. Vooral in Duitsland bestaat vrees voor banenverlies. Minister-president Roland Koch van de deelstaat Hessen, waar Aventis 9000 mensen in dienst heeft, vroeg de federale regering dinsdag bij de Franse regering aan te kloppen om een overname van Aventis tegen te houden.
De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, had voorafgaand aan de mededeling van zijn woordvoerster al aangegeven dat het bod de regering niet onverschillig laat. „We hebben er veel belang bij dat de aanwezigheid van Aventis in Duitsland niet wordt verzwakt, maar versterkt. Natuurlijk spelen banen daarbij een belangrijke rol.”
Clement noemde het bod „een zeer ongebruikelijke overnamepoging.” Als een kleinere onderneming een grotere wil overnemen, zoals in dit geval, leidt dat tot een groot verlies aan arbeidsplaatsen, aldus de Duitse minister. Ook in Frankrijk bestaat daarvoor vrees. Volgens de Franse vakbonden zullen de kostenvoordelen die Sanofi uit een overname denkt te halen 10.000 tot 12.000 van de ruim 100.000 banen bij Aventis en Sanofi laten verdwijnen.
Minister-president Koch ziet in het bod van Sanofi een Frans complot. „Het is duidelijk dat het gaat om een project dat is afgestemd met de Franse regering.” Volgens Koch zijn de Fransen eropuit een groot deel van Duitslands kennis op het gebied van biotechnologie in huis te halen.
De vereniging van werknemers van Aventis met aandelen in het bedrijf, die 4 procent van de aandelen bezit, wees het bod van Sanofi dinsdag af. De directie had dat al eerder gedaan. De raad van commissarissen van Aventis zou zich vandaag over het bod beraden.