Prof. Paas: Kerk is vreemdeling én priester
KAMPEN. De christelijke kerk moeten in haar zoektocht naar een missionaire identiteit de veronderstelling van een christelijke wereld achter zich laten. Ze is niet alleen een vreemdeling, maar ook een priester die God vertegenwoordigt bij de mensen en de mensen bij God.
Dat betoogt prof. dr. Stefan Paas maandag in Kampen in zijn oratie ”Vreemdelingen en priesters: Christelijk missionaire identiteit in seculier Europa”, waarmee hij zijn ambt aanvaardde als hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen.
Het christendom in Europa heeft zich volgens hem altijd gekenmerkt door een verhouding tussen een toegewijde minderheid en een grote meerderheid die veel losser of zelfs afwijzend staat tegenover het christelijk geloof. De enige kans op sympathie die de kerk vandaag heeft in seculiere samenlevingen is wanneer zij geen ambitie of macht heeft om de ”christenheid” terug te brengen.
Wanneer Petrus spreekt over christenen als vreemdelingen en bijwoners, bedoelt hij dat zij anders zijn en machteloos. Nergens blijkt dat zij zich moeten afzetten tegen de wereld. Integendeel, Petrus noemt hen een „koninkrijk van priesters.” Het priesterschap is volgens prof. Paas een boeiende tegenpool van de vreemdelingschap. „Priesters werden gekozen uit het volk, om namens dat volk te naderen tot God. Zo zouden we de gemeente kunnen zien als het priesterschap van de mensheid, dat God lof offert namens de wereld waaruit zij gekozen is. Andersom geldt dat priesters ook voor het volk staan als dienaars van God.”
Zie ook Puntkomma pag. 6.