Binnenland

„Junks opbergen in drugsflat”

Stadsdeelvoorzitter H. Belliot van Amsterdam-Zuidoost wil drugsverslaafden isoleren en onderbrengen op een ’drugseiland’, om het leefklimaat in het stadsdeel te verbeteren. De gedoodverfde nieuwe wethouder in de Amsterdamse gemeenteraad zegt dit in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.

Binnenlandredactie
4 February 2002 11:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Volgens de PvdA-bestuurster werken de gebruikersruimtes, waar nu tien tot twintig verslaafden terechtkunnen, niet. „Dat zijn druppels. In zo’n ruimte nemen ze hun shot en daarna gaan ze de straat weer op.” De oplossing ziet zij in een volgens haar tot voor kort politiek niet-correct besluit: isoleren.

Ze wil de junks onderbrengen in een van de flats van de Bijlmer, waar dagopvang, medische zorg en gratis drugs aan de bewoners worden verstrekt. „Je plaatst die mensen buiten de samenleving. Maar als we het niet doen, dan houd ik mijn hart vast. Dan blijft het hier onleefbaar”, aldus Belliot, die nummer twee op de PvdA-kandidatenlijst voor de gemeenteraad staat.

Lijsttrekkers van de VVD, CDA en D66 vinden het een vreemd plan. CDA-lijsttrekker H. Maij noemt het voorstel in een eerste reactie mensonwaardig. Ze ziet het als een bewijs van onmacht om met de problematiek van verslaafden om te gaan. Het is bovendien voorbarig, stelt ze. De gebruikersruimten in de Bijlmer zijn er nog maar net en het zijn er te weinig. In het centrum werkt het wel, aldus Maij. Ze raadt Belliot aan eens te kijken waarom het daar wel werkt en vraagt aandacht voor meer preventie.

D66-lijsttrekker S. Bruines noemt het een idioot voorstel, dat juridisch waarschijnlijk niet eens mogelijk is. Belliot heeft afgelopen jaren nauwelijks oog gehad voor het afgesproken beleid om gebruikersruimten te creëren. Dat ging ontzettend moeizaam, aldus Bruines. Met een gebruikersruimte is het probleem niet volledig opgelost, maar mensen isoleren in een flat lost ook niets op. „Ik vind het een onmenselijk en volslagen absurd plan. Ik houd mijn hart vast als deze mevrouw met zulke voorstellen wethouder van de hoofdstad wordt”, stelt Bruines.

Ook VVD-lijsttrekker G. Dales is niet over het voorstel te spreken. Hij noemt het bizar en onvoldoende doordacht. Hij wijst op de mogelijkheid verslaafden die zich schuldig maken aan strafbare feiten verplicht te laten afkicken in het programma voor de Strafrechtelijke Opvang voor Verslaafden (SOV). Mensen zomaar isoleren of opsluiten kan helemaal niet. Dales ziet de woorden van de PvdA-stadsdeelvoorzitter als een signaal dat de situatie door de overlast kennelijk onhoudbaar is. Als dat zo is, had de stadsdeelvoorzitter de kwestie moeten aankaarten bij de wethouder Zorg en daar een analyse en een gedegen voorstel moeten indienen. „Dat voorstel heb ik vooralsnog niet gezien”, aldus Dales.

Ook het evangelische afkickcentrum De Hoop in Dordrecht ziet niets in het plan. „Een leuke verkiezingsstunt, die net zo goed van Leefbaar Amsterdam had kunnen komen”, aldus woordvoerder Harry van der Zaag. „Dit absoluut niet relevante voorstel is mensonwaardig. Je geeft toe dat mensen verslaafd blijven en gooit de handdoek in de ring. Bovendien zijn er veel praktische vragen over hoe ze dit project zou willen inrichten en controleren. Wij merken dat er altijd hoop is om mensen van de verslaving af te helpen. Dat gebeurt dan wel in de goede setting en met langdurige begeleiding.”

Volgens het Trimbos-instituut staat het voorstel haaks op het Nederlandse drugsbeleid, dat streeft naar normalisering van het drugsgebruik, om dat uit de taboesfeer te halen en de verslaafden te integreren in de samenleving. Ook is het „niet zo briljante idee” volgens de woordvoerder juridisch niet haalbaar, gezien de haken en ogen die de SOV al met zich mee bracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer