Binnenland

VNG: Om vuurwerkverbod te handhaven is geld nodig

DEN HAAG. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet de bezuiniging van 14 miljoen euro op de plaatselijke handhaving terugdraaien. Gemeenten hebben dat geld nodig om op oudejaarsdag het vuurwerkverbod strenger te handhaven.

Redactie regio
8 December 2014 09:38Gewijzigd op 15 November 2020 14:58
beeld ANP
beeld ANP

Dat zei Theo Weterings, voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maandag tegen BNR.

In de afsteektijden van vuurwerk komt dit jaar verandering. Het knallen mag alleen nog tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts en dus niet meer vanaf tien uur ’s morgens op oudejaarsdag. Ook moet illegaal vuurwerk harder worden aangepakt.

Die afspraken waren gemaakt door onder meer het ministerie en VNG. Maar toen was nog niet duidelijk dat er bezuinigd zou worden op handhaving, vertelt Weterings. „Toen wij voor de zomer die afspraken over de inzet van capaciteit maakten, gingen we er ook van uit dat er geen veranderingen zouden zijn in de beschikbare middelen voor gemeenten om handhaving op straat te brengen. Helaas heeft de minister bij aanbieding van de Miljoenennota een bezuiniging aangekondigd op de bijdragen die gemeenten krijgen voor toezichthouders.”

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat gemeenten nauwelijks extra mankracht inzetten om te controleren of de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden nageleefd. Van de 256 gemeenten die reageerden op de enquête van de NOS zeiden 25 gemeenten extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten voor de handhaving van het verbod. Bijna 200 gemeenten zeggen het ‘normale’ aantal agenten of boa’s in te zetten. Veertien gemeenten zeggen het afsteekverbod tussen 10.00 en 18.00 uur niet te gaan handhaven, 23 plaatsen hebben nog niets besloten.

Staatssecretaris Mansveld (Milieu) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) willen met een pakket maatregelen de overlast en excessen terugdringen rond de jaarwisseling en illegaal vuurwerk beter aanpakken. Daders krijgen al hogere straffen. Die worden nog hoger als ze hulpverleners en politie belagen. Zo’n 32 gemeenten stellen daarnaast vuurwerkvrije zones in tijdens oud en nieuw.

Uit onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) blijkt ondertussen dat het verzet tegen vuurwerk groeit, aldus de Telegraaf. Bijna 60 procent van de Nederlanders is bang als er vuurwerk in hun buurt wordt 
afgestoken. Vier op de tien vinden zelfs dat het afsteken van vuurpijlen en rotjes rond de viering van oud en nieuw moet worden verboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer