Tegenhanger moslimorgaan in de maak
Vier islamitische organisaties vormen een eigen vertegenwoordigend orgaan als minister Verdonk (Integratiebeleid) er niet voor zorgt dat het pas opgerichte Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) werkelijk representatief wordt voor de moslimgemeenschap in Nederland. Dat hebben de initiatiefnemers dinsdag laten weten.
Bij het CMO zijn zes soennitische koepelorganisaties aangesloten. De Nederlandse Moslim Raad (NMR) stapte er onlangs uit omdat het CMO in zijn ogen andere islamitische stromingen uitsluit. Met organisaties van alevieten, sjiïeten en ahmadiyya–moslims wil de NMR de Contact Groep Islam oprichten als het CMO niet alle islamitische stromingen gaat vertegenwoordigen.
Verdonk is volgens de initiatiefnemers medeverantwoordelijk voor de uitsluiting van niet–soennitische organisaties uit het CMO doordat ze de statuten heeft goedgekeurd. Tweede–Kamerleden van CDA en PvdA toonden zich onlangs ook bezorgd over de ’eenzijdige’ samenstelling van het CMO.
De voorbereidende werkgroep CMO heeft steeds benadrukt dat ze uitgaat van een groeimodel. De zes grote soennitische koepels, die een meerderheid van de moslims vertegenwoordigen, zijn de oprichters, maar na de oprichting kunnen niet–soennitische organisaties zich aanmelden. De Surinaamse organisatie World Islamic Mission (WIM), lid van het CMO, heeft echter al laten weten dat wat haar betreft de ahmadiyya–moslims niet welkom zijn in het orgaan.
Veel Surinaamse soennieten beschouwen de ahmadi’s niet als moslims, omdat een deel van hen niet gelooft dat Mohammed de laatste profeet was maar ook hun stichter Mirza Ghoelam Ahmad (1835–1908) als een profeet ziet. Ahmad stichtte de ahmadiyya in Pakistan als een hervormingsbeweging. De zogeheten Lahore–tak van de beweging beschouwt Ahmad niet als profeet maar als groot vernieuwer.
De alevieten vertegenwoordigen een liberale stroming in de islam. Ze zien de islam meer als een levensstijl dan een geloof met ge– en verboden. De koran is voor hen vooral een boek met richtlijnen voor een goed leven. De federatie van alevitische organisaties HAK.DER is lid van de Humanistische Alliantie.
Sjiïeten zijn in Nederland vooral te vinden onder de ongeveer 40.000 Irakezen en de ongeveer 25.000 Iraniërs. De sjiïtische stroming is ontstaan uit een conflict in de begintijd van de islam over de vierde kalief (opvolger van de profeet Mohammed).