Buitenland

Staten klagen Obama aan over immigratiewet

AUSTIN (ANP/RTR). Zeventien Amerikaanse staten klagen president Barack Obama en zijn regering aan vanwege een omstreden immigratieplan. Dat plan werd in november onthuld en moet 4,7 miljoen illegalen onder strenge voorwaarden beschermen tegen uitzetting.

3 December 2014 21:32Gewijzigd op 15 November 2020 14:52
Obama. beeld AFP
Obama. beeld AFP

De staten vinden het besluit van Obama onwettig, aldus de Texaanse procureur-generaal Greg Abbott. Het plan zou de overheid dwingen om „grote voordelen te gunnen aan individuen wiens gedrag in strijd is met de prioriteiten van het Congres”, aldus de republikeinse Abbott, die onlangs werd verkozen tot gouverneur.

Het plan van Obama is bedoeld om illegalen een kans te geven in de Verenigde Staten te verblijven zonder bang te hoeven zijn voor uitzetting. Voorwaarde is dat zij minstens vijf jaar in de VS verblijven, zich registreren en een ouder zijn van ‘legale’ inwoners van het land. Het plan is geen generaal pardon.

„De president neemt afstand van zijn verantwoordelijkheid om de wetten toe te passen die door het Congres zijn aangenomen. Hij probeert de immigratiewet te herschrijven, terwijl hij dat niet mag”, aldus Abbott. Het zijn met name republikeinse staten die zich tegen het besluit van Obama hebben gekeerd.

Toen Obama het plan presenteerde, riep hij de oppositie op zich redelijk op te stellen. Maar die redelijkheid lijkt me deze stap van de staten ver te zoeken. Bovendien keerden ook veel conservatieve republikeinen in de landelijke overheid zich tegen de plannen.

John Boehner, die de republikeinen vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden, zei woensdag dat hij de strijd over het immigratieplan uit wilde stellen tot januari. Dan hebben de Republikeinen ook de macht in de Senaat. Maar de conservatieve zijde wilde daar niets van weten.

De kans bestaat dat deze groep republikeinen nu een stemming over het overheidsbudget gaat gebruiken als dwangmiddel om het immigratieplan van tafel te krijgen. Volgende week donderdag moet die begroting zijn goedgekeurd, anders gaat de overheid net als vorig jaar op slot, een zogenoemde shutdown. De democraten keuren echter de begroting vermoedelijk wel goed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer