SGP-voorzitter: Gesprek over SGP Urk mogelijk
URK. Landelijk SGP-voorzitter M. F. van Leeuwen staat open voor een gesprek met de drie dissidente SGP’ers uit Urk over de breuk die er in de plaatselijke fractie en partij is ontstaan.
Dat zei hij woensdagmorgen desgevraagd. „Mij is niets van zo’n wens bekend, maar ik sta open voor een gesprek met iedereen, dus ook met Hakvoort. Hij weet mij te vinden.”
Raadslid J. Hakvoort, een van de drie dissenten, verklaarde woensdagmorgen dat hij en zijn medestanders W. Woord en commissielid J. Sinke zich zeven dagen van bezinning gunnen sinds zaterdag de meerderheid van zes van de zeven plaatselijke bestuursleden, drie van de vijf fractieleden en de wethouder het vertrouwen in hen opzegde.
Reden is dat Hakvoort, Woord en Sinke niet willen meewerken aan een integriteitsonderzoek van burgemeester Van Maaren naar het lekken van vertrouwelijke stukken over het Berechja College in Urk door een particulier recherchebureau.
Hakvoort herhaalde woensdagmorgen dat hij geen inzage wil geven in zijn e-mail, omdat het geen onderzoek is door justitie maar door een particulier bureau. Hij zegt de kwestie te hebben laten onderzoek door drie juristen, die alle aangaven dat beschikbaarstelling van vertrouwelijke e-mail strafbaar is.
Volgens hem is de kwestie bedoeld als een „afleidingsmanoeuvre” om het echte probleem te versluieren. Dat is zijns inziens dat het Urker college van B en W allang wist van de financiële problemen op het Berechja College.
Woord zei dinsdag tegenover Omroep Flevoland dat burgemeester Van Maaren hierover liegt. Deze dreigde daarop aangifte te doen wegens laster en smaad, maar kwam daar volgens de omroep woensdagmorgen op terug. Hij wil eerst een gesprek met Woord.
De scheuring in de SGP-fractie werd dinsdagavond duidelijk tijdens een commissievergadering. Hakvoort en Woord zaten niet meer naast de andere SGP’ers. Toen Hakvoort namens de SGP het woord wilde voeren, volgde een interruptie van fractievoorzitter J. W. Bakker dat dit niet klopte. Hakvoort vervolgde daarop zijn betoog toch namens de SGP.
Volgens Bakker is de Kieswet er duidelijk over dat het grootste deel van een gesplitste fractie de wettige voortzetting is.
Een lijmpoging is volgens Bakker, Van Leeuwen en het plaatselijke bestuur mogelijk als de raadsleden toch volledig meewerken aan het integriteitsonderzoek. „Voor een SGP’er is integriteit een belangrijk punt. Ik zeg niets over de integriteit van de drie, maar ze moeten zich hoeden voor de schijn des kwaads.”
Hij sluit niet uit dat beide kampen, eventueel na verloop van tijd, weer bij elkaar komen. In Tholen voegden een afsplitsing van de SGP en de plaatselijke partij zich na drie jaar weer samen.
Volgens voorzitter L. van der Zwan van de Urker kiesvereniging, ”De Heere is onze Wetgever, de Heere is onze Koning”, is royement van de drie dissidenten niet aan de orde. „Dat woord is nog niet gevallen. Momenteel onderneemt het bestuur geen actie.”
Zowel Hakvoort als Van Leeuwen noemt de situatie in Urk „verdrietig.”