Buitenland

Westen voert druk op Rusland weer op

BRUSSEL/KIEV (ANP). De Verenigde Staten en Europa proberen de druk op Rusland op te voeren om het land te bewegen te stoppen met zijn inmenging in Oost-Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen en Oekraïne veroordeelden dinsdag gezamenlijk de „moedwillige destabilisatie” van Oost-Oekraïne door Rusland.

2 December 2014 13:18Gewijzigd op 15 November 2020 14:50
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders tijdens zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry op het NAVO hoofdkwartier in Brussel. beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders tijdens zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry op het NAVO hoofdkwartier in Brussel. beeld ANP

De levering van tanks, zware wapens, geavanceerd luchtafweergeschut en militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne noemen de ministers een „schending van internationale wetten”. De ministers benadrukten dat de annexatie van het schiereiland de Krim en de verkiezingen in Oost-Oekraïne beide niet zullen worden erkend. Vooral de VS schermen met nieuwe strafmaatregelen. „Die kant willen we niet op, maar het kan als het nodig is”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De meeste Europese landen staan niet te trappelen om nieuwe sancties in te stellen, tenzij de situatie in Oekraïne plots flink verslechtert. De Russische economie lijdt onder die sancties, maar tegenmaatregelen kunnen ook de Europese landen flink raken.

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn de effecten van de Russische sancties op Nederlandse bedrijven echter beperkt. Hij zei niet over de schade bij sommige bedrijven heen te willen stappen, maar de meeste Nederlandse ondernemers zijn in staat elders afzetmarkten te vinden. Hij hoopt dat de wederzijdse sancties kunnen worden opgeheven, maar ze dienen een groter politiek belang. Moskou heeft daarbij de sleutel in handen. „De eerste stap zal echt gezet moeten worden door Rusland”, aldus de minister.

Kritiek aan het adres van Nederland kwam er dinsdag ook uit Moskou. Het Kremlin maakt zich vooral zorgen over het Nederlandse statement dat bepaalde resten van de in juli neergestorte Boeing van Malaysia Airlines niet van belang zouden zijn voor het onderzoek. De eerste wrakstukken van vlucht MH17, die waarschijnlijk werd neergeschoten, komen naar verwachting volgende week aan op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer