Binnenland

„Lot Indische joden nagenoeg onbekend”

ARNHEM (ANP). In het voormalige Nederlands-Indië woonde een grote groep joodse mensen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hoeveel van hun de Japanse interneringskampen hebben overleefd en hoe het de groep na de oorlog is vergaan, is nagenoeg onbekend.

1 December 2014 11:33Gewijzigd op 15 November 2020 14:47

Museum Bronbeek in Arnhem organiseert deze maand de thema-avond Selemat Sjabbat. Hetty Berg, conservator van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, stelt dat de groep Nederlandse joden voor de oorlog het grootst was in Indië. Daarnaast was er een flinke groep zogenoemde Bagdadjoden, Irakezen die al generaties lang in de archipel woonden.

Vlak voor de oorlog arriveerden nog veel joden, die vluchtten vanwege het opkomend antisemitisme. De Japanners zetten in 1943 aparte kampen voor de joden op.

Direct na de oorlog brak de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd los. De overlevende joden leden onder de holocaust. Berg stelt dat Indische joden daardoor onzichtbaar zijn geworden. „Het is een onderbelicht deel van de na-oorlogse geschiedenis.” In het Joods Historisch Museum is tot 8 maart ook een expositie over de Indische joden te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer