Economie

Veel illegale veetransporten sinds mkz-crisis van 2001

Op grote schaal transporteren handelaren en boeren vee op illegale wijze. Dat heeft voorzitter M. Brinksma van de Friese Bond van Veehandelaren maandag gezegd.

ANP
27 January 2004 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Volgens de voorzitter kunnen boeren en handelaren niet anders sinds de regels voor veehandel zijn verscherpt na de mond- en klauwzeercrisis (mkz) van bijna drie jaar geleden. „Boeren en veehandelaren worden geregeld bekeurd voor de illegale praktijken, de strenge regels zijn volledig onwerkbaar”, stelde Brinksma.

Een woordvoerster van de Algemene Inspectiedienst (AID) zei dat de dienst in het hele land stuit op illegale veetransporten. Vorige week nog is op een parkeerplaats langs de A28 bij Zwolle een transport van runderen naar Spanje onderschept dat niet voldeed aan de regels voor reinigen en ontsmetten.

Volgens Brinksma zijn vooral het tekort aan veeverzamelplaatsen en de strenge eisen die daarvoor gelden een probleem. Een handelaar moet gekochte schapen direct naar een slagerij brengen. Gekochte runderen mag hij wel in een weiland ’stallen’, maar daarna niet meer verhandelen. De handelaren willen op verschillende markten vee inkopen en pas met een volle vrachtauto naar de grote slachterijen in Zuid-Nederland rijden. „Dat mag dus niet. De handelaren zorgen er dus voor dat het vee niet op de markt wordt verkocht, maar kopen het rechtstreeks van de boeren”, aldus Brinksma.

De boeren verzamelen hun vee op een boerderij, zodat de veehandelaar daar de vrachtauto helemaal kan volladen. „Een vrachtauto kan je niet met een paar schapen laten rijden. Wij zijn weer roomser dan de paus, want in Frankrijk en Duitsland kan het vee wel normaal worden verhandeld”, aldus Brinksma.

Volgens hem is er sinds de mkz-crisis anderhalf jaar met het ministerie van Landbouw overlegd om tot een „werkbare situatie” te komen. Dat zou niets hebben opgeleverd.

Volgens de woordvoerder van het ministerie lopen deze onderhandelingen met de sector nog altijd. Een aantal regels die bij het uitbreken van de mkz zijn ingesteld, wordt daarbij tegen het licht gehouden. In overleg wordt nu gekeken welke regels daarvan moeten overblijven. Uitgangspunt blijft dat een snelle verspreiding van een dierziekte als mkz moet worden verhinderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer