Ouders willen filter tegen sites met seks
Kinderen die gebruikmaken van internet moeten beschermd worden met behulp van een filter tegen sekssites en geweldsites, vindt 80 procent van de Nederlandse ouders.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Safe Internet Foundation (SIF), een stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik. SIF hield een enquête onder bijna 2200 Nederlanders boven de 16 jaar over het gebruik van filters.
Van de ondervraagden is 80 procent voor bescherming tegen sites met seks en geweld. Kinderen moeten ook geen pagina’s met discriminerende teksten of technische uitleg voor het maken van wapens en bommen onder ogen krijgen, vindt 70 procent. Andere ’verboden’ sites zijn pagina’s met dierenleed, occultisme en drugs.
Slechts 10 procent van de ondervraagden die kinderen hebben en waar thuis een internetaansluiting is, maakt daadwerkelijk gebruik van een filter, in het buitenland is dat 50 procent. „Mensen hebben moeite met het installeren van een filter. Zij hebben twee linker internethanden en schrikken terug voor de installatie. Anderen geven als reden dat kinderen een filter toch wel weten te omzeilen, of dat de kosten van een filter te hoog zijn”, meldt P. van der Wel, directeur van SIF. „Veel ouders menen dat ze zelf voldoende toezicht kunnen houden op hun internettende kinderen.”
Een klein deel van de ondervraagden vindt het gesprek met kinderen over sites met onwenselijke inhoud beter dan het gebruik van een filter.
Uit de resultaten van eerdere onderzoeken in de Verenigde Staten blijkt dat weinig Amerikaanse kinderen last hebben van internetlokkers, meldt Van der Wel. „Die cijfers zijn vergelijkbaar met Nederland, hoewel hier geen dergelijk onderzoek gedaan is. In de VS zijn jaarlijks 6000 ontvoeringen, 500 daarvan vinden plaats na contacten via internet. In 480 gevallen gebeurt dat door contacten via chatrooms. Mannen vragen meisjes van ongeveer 16 jaar of ze hen eens in het echt mogen zien. Een aantal meisjes stemt toe. In twee gevallen liepen vervelende contacten tegen de wil van de jonge internetter uit op ontvoering.”
Door een landelijke bijeenkomst op 6 februari hoopt SIF internetters meer duidelijk te maken over filters. Wetenschappers en medewerkers van providers zullen adviezen geven over het gebruik hiervan.
Het filter dat in Nederland het meest gebruikt wordt, is FilterNet van de Evangelische Omroep. Van der Wel schat dat ongeveer 6000 computers FilterNet hanteren.