Raamprostitutie moet weg uit Spijkerkwartier
De raamprostitutie moet weg uit het Spijkerkwartier in Arnhem. De raamexploitanten hebben maandag een door hen aangespannen geding tegen de gemeente Arnhem, die hen bordeelvergunningen weigert, verloren.
Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in Arnhem. Die vindt dat burgemeester P. Krikke van Arnhem voldoende heeft aangetoond dat raamprostitutie overlast veroorzaakt en het woon– en leefklimaat in de buurt teveel aantast. Arnhem besloot halverwege de jaren negentig al dat de raamprostitutie uit een van de bekendste hoerenbuurten van Nederland moest vertrekken. De bestuursrechter meent daarom dat de exploitanten voldoende tijd hebben gehad om zich op hun vertrek voor te bereiden.
Begin jaren negentig trokken bewoners van het Spijkerkwartier in groten getale de straat op om te protesteren tegen de overlast van de raamprostitutie. Daarop besloot de gemeente om een einde te maken aan de activiteiten. De gemeente wil een eroswijk realiseren op een voormalig industrieterrein, maar die plannen zijn nog steeds niet afgerond. De gemeente koopt sinds 1996 wel steeds vrijkomende sekspanden in het Spijkerkwartier op.
De Belangenvereniging Exploitanten Spijkerkwartier (BES) vindt dat de gemeente eerst moet zorgen voor een alternatieve locatie, voordat de vergunningen geweigerd mogen worden. De bestuursrechter stelt echter dat de mogelijkheid tot verhuizen nooit een voorwaarde is geweest voor het uitbannen van de prostitutie uit het Spijkerkwartier.
Bovendien hebben de eisers volgens de bestuursrechter aanzienlijke inkomsten kunnen genereren uit activiteiten, die tot 1 oktober 2000 illegaal waren. Sinds die datum wisten alle exploitanten dat zij uiterlijk 1 december 2002 moesten vertrekken. Krikke had daarom het volste recht om aangevraagde prostitutievergunningen in 2003 te weigeren, zeker gezien het feit dat Arnhem andere vormen van seksexploitatie op andere plaatsen in de stad wel toestaat.
Krikke zei maandag „heel blij" te zijn met de uitspraak van de bestuursrechter, omdat daaruit blijkt dat de gemeente steeds op het juiste spoor heeft gezeten. De raamexploitanten hebben nog zes weken de tijd gekregen om te stoppen met hun activiteiten. Daarna zal de gemeente gaan optreden tegen seksbazen die niet vrijwillig ophouden, aldus de Arnhemse burgemeester.
De bestuursrechter houdt de mogelijkheid open dat de seksexploitanten een schadeclaim gaan indienen bij de gemeente. In een juridische toetsing kan dan de vraag aan de orde komen of de seksbazen voldoende hebben gedaan om zich op vertrek voor te bereiden en hoeveel tijd zij nog krijgen voordat hun ramen definitief dicht gaan.
In het Spijkerkwartier zijn nu nog ongeveer 150 ramen. Ooit telde de buurt wel vijfhonderd adressen voor raamprostitutie.