Embert Messelink: Probeer schade aan de schepping te verminderen
AMERSFOORT. Het gezin van Embert Messelink koopt groenten bij de lokale boer. Een vliegvakantie is taboe. „God vraagt ons om minder schade aan zijn schepping toe te brengen.”
„De wereld is een dorp”, zegt Embert Messelink uit Amersfoort. „Ons koopgedrag kan negatieve gevolgen hebben voor boeren in Zuid-Amerika.” Hij is directeur van A Rocha Nederland en presentator bij de Evangelische Omroep. De christelijke beweging A Rocha zet zich in voor natuurbehoud. Messelink reageert op de derde Monitor Duurzaam Nederland, die dinsdag verscheen.
Nederlanders geven hun leven gemiddeld bijna een 8. Welk cijfer heeft u voor uw leven in gedachten?
„Een 7. Mijn cijfer valt iets lager uit. Ik ben dankbaar voor de welvaart, maar realiseer me ook dat mijn leven meer impact op de medemens en op de rest van de schepping heeft dan me lief is.”
Onze levensstandaard gaat volgens de monitor ten koste van het milieu.
„Dicht bij huis hebben we het beter voor elkaar dan vroeger. Nederland wordt schoner. Maar wat de monitor zegt klopt wel: de schade ligt nu vaak ver weg, in andere landen.”
Wat merkt iemand ver weg concreet van ons consumptiepatroon?
„Voor 1 kilo vlees is 8 kilo graan nodig. In plaats van graan zit in veevoer vaak soja, en die wordt op het zuidelijk halfrond verbouwd. In Zuid-Amerika worden oerwouden gekapt en kleine boeren van hun akkers verdreven. En dat allemaal om grote sojaplantages te kunnen aanleggen. Dit vormt een aanslag op natuurlijke rijkdommen.”
Gaan Nederlanders verstandig om met het natuurlijk kapitaal?
„De intensieve landbouw laat weinig over van het oorspronkelijke leven in en op de bodem. Het gaat mij aan het hart dat er op grote lappen grond niets meer aan natuur te beleven valt.”
Wat moet er veranderen?
„Het is lastig om een antwoord op die vraag te vinden. We leven allemaal in een systeem dat normaal wordt gevonden, terwijl het dat niet is. Zie bijvoorbeeld een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds waarin staat dat het aantal wilde dieren in de afgelopen veertig jaar is gehalveerd.
Het klimaat is een reusachtig thema dat ons bevattingsvermogen vaak te boven gaat. Toch moeten we ons daardoor niet uit het veld laten staan. Elk mens kan iets betekenen. Een buurman in nood helpen we toch ook? Daarom moeten we ook denken aan de medemens ver weg.
Mijn diepste motivatie ontleen ik aan het geloof in God. Hij is de Redder. Die wetenschap geeft ontspanning. Tegelijkertijd roept God mij ertoe op om stappen te zetten, zodat ik minder schade toebreng aan Zijn schepping. Onze levenswijze is beperkt houdbaar. Een soberder leven hoeft niet minder mooi te zijn.”
Welke stappen zet u zelf?
„We ontdekten als gezin dat we onze grote auto nauwelijks met z’n allen gebruikten. Daarom hebben we een kleinere en zuiniger auto aangeschaft. Daarnaast pakken we regelmatig de trein.
De elektriciteit in huis komt dankzij zonnepanelen voor driekwart van ons eigen dak.
De vleesconsumptie is verminderd naar zo’n twee keer per week. In principe kopen we biologisch voedsel. Dit komt bij voorkeur niet uit verre landen. We kopen veel groenten op een boerderij dicht bij Amersfoort.
De tegels in de achtertuin hebben plaatsgemaakt voor groen.”
Welke drie stappen kan iemand als eerste zetten?
„Geniet als eerste van Gods schepping. Als je die niet op de juiste waarde weet te schatten, zul je je ook niet inzetten voor het behoud ervan. Bid voor het behoud van de schepping en om wijsheid in de omgang met de aarde. Zorg ten slotte voor de schepping. Pas je leven aan. Maak geen reuzensprongen, maar kies voor kleine stappen.”