Binnenland

Minder steun voor vrije schoolkeuze

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt islamitische scholen slecht voor de integratie en is voor verplichte spreiding van leerlingen door de overheid. Van de ondervraagden denkt 29 procent dat orthodox-christelijke scholen aanzetten tot haat tegen niet-christenen en 55 procent heeft bezwaar tegen de oprichting van nieuwe scholen van deze signatuur.

Onderwijsredactie
26 January 2004 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Dat bleek zaterdag uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het EO-programma Knevel op Zaterdag. Van de ondervraagden vindt 84 procent islamitische scholen slecht voor de integratie. Bijna de helft vindt ook dat islamitische scholen aanzetten tot haat; 70 procent is tegen de oprichting van nieuwe scholen met die signatuur.

Verplichte spreiding is voor 69 procent van de 1068 ondervraagden een acceptabele oplossing om het ontstaan van zwarte scholen tegen te gaan. Wel vinden de meeste ondervraagden dat het levensbeschouwelijke karakter van scholen moet worden beschermd. Anderzijds stelt 88 procent dat scholen homoseksualiteit niet als zonde mogen bestempelen.

Tweederde van de bevolking vindt dat orthodox-christelijke scholen niet bijdragen aan de integratie. Dat politici en media dit beeld oproepen, blijkt zijn uitwerking niet te missen.

Ds. W. Visscher, voorzitter van het Van Lodensteincollege en het Hoornbeeckcollege, riep eind vorige maand op tot de vorming van een platform dat opkomt voor het behoud van de vrijheid van onderwijs. De uitslag van het onderzoek noemt ds. Visscher „niet verbazend, gezien de kloof in levensstijl tussen de gereformeerde gezindte en vele anderen in de samenleving. Het is wel een punt van grote zorg. Onbekendheid kan aversie oproepen. De druk uit de samenleving neemt onmiskenbaar toe.”

Dat moet prikkelen tot gerichte actie, benadrukt ds. Visscher. „We hebben dringend behoefte aan een instituut dat pro-actief en apologetisch ingaat op de vragen van de moderne samenleving. Ik hoop eerlijk dat dat bij onze mensen zou mogen gaan leven. We hebben wat uit te leggen aan onze niet-christelijke buurman. De tijd van de zorgeloosheid en vrijblijvendheid is voorbij. Het machtigste wapen blijft het gebed, maar laten we ook vrijmoedig getuigen.”

TNS NIPO ondervroeg naast het grote publiek ook schooldirecteuren en ouders van schoolgaande kinderen. Onder de directeuren zijn de meningen over spreiding sterk verdeeld (46 procent voor, 53 procent tegen). Van de directeuren uit het bijzonder onderwijs is tweederde tegen zo’n maatregel. Ook bij de ouders van schoolgaande kinderen is echter een meerderheid te vinden voor verplichte spreiding (63 procent).

Een commissie uit de Tweede Kamer onder leiding van VVD’er Blok die het integratiebeleid onderzocht, concludeerde vorige week dat spreiding van allochtone leerlingen zou kunnen plaatsvinden doordat gemeenten niet-vrijblijvende afspraken met scholen maken. Een spreidingsbeleid staat volgens de christelijke partijen echter op gespannen voet met het grondwetsartikel 23, dat recht geeft op bijzonder onderwijs en een vrije schoolkeuze voor ouders. Bovendien blijken de meeste allochtone leerlingen al naar het bijzonder onderwijs te gaan, met name in de vier grote steden.

De schooldirecteuren oordelen genuanceerd over de islamitische scholen, maar bij ouders van schoolgaande kinderen en onder de bevolking bestaat een zeer negatief beeld, concluderen de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer