Richtlijn voor orgaandonatie na euthanasie
APELDOORN. De academische medische centra van Rotterdam en Maastricht presenteren binnenkort een protocol voor orgaandonatie bij patiënten die zullen overlijden als gevolg van euthanasie.
Dat maakten artsen van beide ziekenhuizen zaterdag bekend.
Het protocol moet duidelijk maken welke stappen artsen bij deze patiënten dienen te doorlopen. Organen doneren na euthanasie is in Nederland al toegestaan en gebeurde de afgelopen zestien jaar zes keer.
Dit lage aantal komt mede doordat patiënten die overlijden door euthanasie vaak ongeschikt zijn als orgaandonor vanwege hun ziekte. Medici beschikten verder niet over een duidelijk protocol.
De nieuwe richtlijn moet voorkomen dat het graag willen doneren van organen voor een patiënt de reden wordt om te kiezen voor euthanasie. Artsen mogen daarom pas ingaan op de wens van een patiënt om een gesprek over de donatiemogelijkheden nadat deze eerst met andere artsen de volledige euthanasieprocedure doorlopen heeft. De patiënt moet bovendien in het ziekenhuis overlijden.
Het protocol rekt de regels rond euthanasie en donatie niet op, stelt klinisch ethicus dr. E. Kompanje in een eerste reactie. „Zelfbeschikking hebben we in Nederland geaccepteerd als groot goed. Onze euthanasiewet is erop gebaseerd én de regels rond orgaandonatie. Dit protocol brengt beide bij elkaar.”
Dat de patiënt voorafgaand aan de niet-natuurlijke dood ook nog allerlei geschiktheidstesten moet ondergaan, heeft wel als bezwaar dat elke vorm van intimiteit rond het sterven volledig verdwijnt, stelt Kompanje. „Persoonlijk zou ik noch kiezen voor euthanasie, noch voor orgaandonatie, en voor de combinatie zeker niet.”
Het effect op de beschikbaarheid van donororganen staat volgens hem nog te bezien. „Dit levert jaarlijks zeker geen tientallen nieuwe donoren op.”