Buitenland

Oekraïne herdenkt begin van protesten

KIEV (ANP). Het is vrijdag een jaar geleden dat de eerste protesten in Oekraïne begonnen. Protesten die het startschot vormden voor de val van de Oekraïense regering, de Russische annexatie van de Krim en de bloedige strijd in het oosten van het land.

21 November 2014 10:02Gewijzigd op 15 November 2020 14:32
Petro Porosjenko. beeld EPA
Petro Porosjenko. beeld EPA

Op vrijdag, de dag die door president Petro Porosjenko is uitgeroepen tot de Nationale Dag van Vrijheid en Waardigheid, herdenken in Kiev duizenden mensen de zogenoemde Maidan-protesten. Die begonnen uit onvrede met de toenmalige president Viktor Janoekovitsj en de pro-Russische koers die hij voer. Dat hij toenadering tot de Europese Unie liet schieten, en in plaats daarvan een gigantische lening van Rusland accepteerde, zorgde voor een uitbarsting van volkswoede.

Janoekovitsj moest het veld ruimen, maar daar waren wel 3 maanden aan protesten voor nodig. Die kostten bovendien aan honderden betogers het leven, zo beweerden bronnen rond het protest. Meest in het oog sprong 20 februari; toen openden sluipschutters het vuur op de demonstranten op het plein. De betogers weken niet, waarna Janoekovitsj vluchtte.

Rusland maakte direct daarna gebruik van de chaos in het land, door de Krim in te nemen. Kort daarna begonnen in de Donbas, het oosten van Oekraïne, pro-Russische separatisten aan een opstand. Door de strijd die volgde, zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen. Daar mogen zeer waarschijnlijk ook de inzittenden van een vliegtuig van Malaysia Airlines bij worden gerekend. De Boeing met vluchtnummer MH17 is vermoedelijk neergeschoten met een raket, waardoor alle 298 inzittenden omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Nog altijd gaan er dagelijks gemiddeld 13 mensen dood door de strijd in Oekraïne, ondanks een in september beklonken wapenstilstand, becijferde de VN. Uitzicht op een stabiel Oekraïne is er voorlopig niet. Vandaar ook dat de herdenking van vrijdag met gemengde gevoelens plaatsvindt. „Vorig jaar durfde niemand te dromen van een regeringswissel”, zei Anatoli Babinski tegen de christelijke nieuwssite Aleteia. „Ik had dan ook niet verwacht dat de val het van regime zou plaatsvinden zonder extra problemen”, valt Marina Sidorkina hem bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer