Koninklijk Huis

Ophef na overlijdensbericht Zorreguieta

DEN HAAG. Argentijnse media hebben donderdag ten onrechte gemeld dat Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, was overleden. Het bericht zorgde vooral in Nederland voor veel opschudding.

Redactie binnenland
20 November 2014 18:53Gewijzigd op 15 November 2020 14:31
Jorge Zorreguieta. beeld AFP
Jorge Zorreguieta. beeld AFP

Het bericht werd wereldkundig gemaakt door Argentijnse kranten, die daar bekendstaan als kwaliteitsmedia. Bronnen rond het Koninklijk Huis spraken het overlijden van de 86-jarige Zorreguieta met klem tegen. En even later paste ook La Nacion, een van de kranten die het overlijden meldden, het bericht op de website aan. In een nieuw bericht citeerde La Nacion de jongste dochter van Zorreguieta, Ines, en een arts van het ziekenhuis Fundaleu, waar Zorreguieta eerder werd verpleegd. Zij zeiden dat Zorreguieta thuis is en in stabiele toestand verkeert. Koningin Máxima was afgelopen weekend juist naar Argentinië geweest om haar vader te bezoeken, omdat hij ernstig ziek is. Zorre­guieta zou lijden aan leukemie.

Zorreguieta is zowel in eigen land als in Nederland een omstreden man. Tijdens de dictatuur van president Jorge Videla was hij onderminister van Landbouw. In die periode werden duizenden politieke tegenstanders vermoord en gemarteld. Zorreguieta heeft altijd gezegd dat hij niets wist van de verdwijningen. Toch mocht hij niet aanwezig zijn bij het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander in 2002. Hij ontbrak vorig jaar ook bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning.

Argentijnse media staan erom bekend dat ze snel en onzorgvuldig zijn. Ze doen vaak beweringen die achteraf niet blijken te kloppen. Koningin Máxima figureert regelmatig in de Argentijnse pers. Bezoeken aan haar geboorteland blijven nooit onopgemerkt, zoals afgelopen weekeinde bleek toen ze haar vader in het ziekenhuis opzocht. Er wordt altijd gelekt. Máxima sloeg vijf jaar lang bezoeken aan Buenos Aires over vanwege de agressieve media. Het klimaat is er ruwer en harder dan in Nederland. Het koninklijk gezin is zelfs eens van de weg gereden door een tv-ploeg. Alles wat er over Máxima bekend is, wordt meteen op websites gezet.


Lees ook in Digibron

Het dossier-Zorreguieta. Latijns-Amerika-deskundige prof. dr. Michiel Baud: Ik bespeur nauwelijks een spoor van mea culpa. Reformatorisch Dagblad, 2 februari 2002

Rust voor het sprookje is ver zoek. Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2002

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer