Vooral lokale partijen winnaar bij herindelingsverkiezingen
APELDOORN. Bij de herindelingsverkiezingen voor zes nieuwe gemeenteraden zijn vooral de lokale partijen als winnaar uit de bus gekomen. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart haalden zij enkele eclatante overwinningen.
Winst voor de lokale partijen was er onder meer in Alkmaar en Oss. Daar werden de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) en Voor De Gemeenschap (VDG) de grootste. In Alkmaar passeerde OPA de PvdA, in Oss de VDG de SP.
Lokale partijen werden ook het grootste in de Krimpenerwaard (Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard, VGBK) en in Nissewaard (ONS-Nissewaard). Veel nieuws is dat eigenlijk niet, want deze partijen waren al (veruit) de grootste in de gemeenten die de nieuwe fusiegemeenten vormen. Zo bezien is ONS in Nissewaard zelfs met 1 zetel teruggevallen.
Uit een berekening van deze krant blijkt dat de VGBK ook al in 2010 de grootste partij zou zijn geweest in de fictieve gemeente Krimpenerwaard. De partij zou met 7 zetels gelijk zijn gebleven.
De CU/SGP –opgevoerd als eenheid omdat die vier jaar geleden in Bergambacht, Schoonhoven en Vlist ook met één lijst uitkwamen– is in deze berekening gestegen van 7 naar 8 zetels. De twee partijen kwamen nu echter met gescheiden lijsten uit.
Grote verliezer is de PvdA. Deze partij bleef met 5 zetels gelijk in Nissewaard, maar verloor 1 zetel in Alkmaar en Den Bosch. Bovendien halveerden de socialisten in Krimpenerwaard (van 6 naar 3) en Oss (van 4 naar 2) en minimaliseerden in Berg en Dal/Groesbeek (van 5 naar 2).
Klappen
Ook de VVD kreeg klappen, zij het minder groot. De liberalen halveerden in Oss (van 6 naar 3) en Berg en Dal/Groesbeek (van 2 in de fictieve oude raad naar 1), terwijl ze in Krimpenerwaard en Nissewaard 2 van de (virtuele) 6 zetels verloren.
De VVD bleef gelijk in Den Bosch, maar won 1 zetel in Alkmaar. Het lijkt erop dat –zoals gebruikelijk– landelijke regeringsdeelname de regeringspartijen opnieuw verlies opleveren, ook al zagen landelijke leiders van deze partijen ook nu lichtpuntjes aan de horizon.
Opmerkelijk is ook dat partijen rechts van de VVD het goed deden. Zo scoorde Trots, de afsplitsing van de VVD van Verdonk, in Nissewaard 1 zetel extra. Datzelfde deed Beter Oss, dat voortkwam uit Trots. Het lijkt erop dat landelijke PVV-stemmers bij het ontbreken van hun partij op plaatselijk niveau, hun steun aan dit type partijen gaven.
De bestuurbaarheid van de gemeenten Berg en Dal en Den Bosch wordt beproefd doordat veel partijen met een gelijk zetelaantal als grootste uit de bus kwamen. In Den Bosch mag Rosmalens Belang –met 8 stemmen meer dan de VVD– het voortouw nemen in de coalitiebesprekingen.
In Groesbeek is dat het CDA, dat net als de Groesbeekse Volkspartij en de lokale partij VOLG 3 zetels haalde. De christendemocraten deden het hier overigens slecht (virtueel verlies van 2 zetels), terwijl ze in de grote gemeenten Alkmaar, Den Bosch en Oss boven verwachting goed scoorden.