Turkije steunt hervatten vredesoverleg Cyprus
De Turkse politieke en militaire leiders hebben vrijdag hun gewicht in de schaal gelegd voor hervatting van het vredesoverleg op het verdeelde eiland Cyprus. De machthebbers in Ankara streven naar een snelle oplossing van het slepende conflict.
In een verklaring van de machtige Nationale Veiligheidsraad (MGK) staat dat Turkije het VN-vredesplan voor een losse federatie accepteert. De raad tekent wel aan dat daarbij „de realiteiten van het eiland” niet uit het oog moeten worden verloren. In de MGK overleggen de top van de Turkse regering en de strijdkrachten.
Het Turkse leger viel Cyprus in 1974 binnen en stichtte in het noordelijke deel een Turks-Cypriotische republiek. Die is internationaal nooit erkend als onafhankelijke staat, in tegenstelling tot het zuidelijke Grieks-Cypriotische deel, dat in mei lid wordt van de Europese Unie. Op Cyprus zijn nog steeds circa 30.000 Turkse militairen gestationeerd.
De Turkse regering staat onder zware druk om de Turks-Cyprioten zover te krijgen voor 1 mei akkoord te gaan met een hereniging. Mislukt dit vredesproces, dan worden alleen de Grieks-Cyprioten lid van de EU en raken de Turks-Cyprioten verder geïsoleerd. Bovendien lijkt dan de kans dat Ankara toetredingsgesprekken met de EU kan beginnen, verspeeld.
De Turkse media hebben intussen gemeld dat premier Erdogan en het militaire apparaat van mening verschillen over de aanpak van de kwestie Cyprus. Erdogan spreekt vandaag met VN-secretaris-generaal Annan over Cyprus. Het onderwerp staat vermoedelijk ook hoog op de agenda tijdens Erdogans bezoek aan de Amerikaanse president Bush volgende week.