”Jaarboek Royals 2014”: Jaar van een vliegende start
Jaaroverzichten zijn interessant. En dat geldt wel in het bijzonder voor een jaarboek dat de eerste maanden van de regeerperiode van een nieuwe vorst in beeld brengt. ”Jaarboek Royals 2014” doet dat.
Wat hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima veel meegemaakt in de periode oktober 2013 tot en met september 2014. Kleine dingen, maar ook grote gebeurtenissen. Zo reisde het koninklijke paar najaar 2013 langs alle Nederlandse Antilleneilanden. Dat leverde kleurrijke beelden op onder de tropische zon. Je ziet de koning en de koningin genieten, van het land, maar ook van elkaar.
Dezelfde maand november beleefde de koning een pittig moment toen hij op bezoek moest bij de Russische president Poetin. Het was in een periode dat de relatie met Moskou verre van optimaal was door schandalen, onder meer vanwege de arrestatie van Nederlandse activisten door Rusland. Maar de koning klaarde de klus, schijnbaar ontspannen, met Máxima aan zijn zijde.
December 2013 maakte de koning op de meeste Nederlanders een positieve indruk met zijn eerste kersttoespraak, al misten veel christenen de nadrukkelijke verwijzing naar het Bijbelse Kerstevangelie. Het jaarboek laat nog meer ”eerste” momenten voor koning Willem-Alexander zien. Zo slaat hij januari 2014 de eerste munten met zijn beeltenis, brengt hij als koning de eerste bezoeken aan bevriende staatshoofden en regeringsleiders, beëdigt hij voor het eerst een kabinetslid en reikt hij voor het eerst als koning prijzen uit.
De eerste Koningsdag –tevens de laatste in de oude stijl– was door de oranjezon een geslaagde dag, vonden ze in Graft/De Rijp en Amstelveen. De samenstellers van het jaarboek maakten er een apart hoofdstuk van met extra foto’s van 26 april 2014. Mooi moment op die dag was het onaangekondigde bezoek van de prinsesje Amalia, Alexia en Ariane aan Amstelveen.
Een hoogtepunt voor de koning vormde ook de atoomtop, die in maart een lange rij staatshoofden en regeringsleiders naar Den Haag bracht, inclusief de Chinese president en de Amerikaanse president Obama. De koning en de koningin ontvingen hen –voor het cameraoog ontspannen– allemaal op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ook aan dit historische moment zijn extra pagina’s gewijd in het jaarboek.
Er waren veel verplichtingen vanuit het ambt van koning, maar ook in familieverband waren er belangrijke momenten. Zo trouwde prins Jaime, zoon van prinses Irene, in oktober 2013. Begin 2014 kreeg prinses Beatrix in Ahoy een groot bedankfeest aangeboden. De koninklijke familie bij die gelegenheid bijna compleet. Een bijzonder moment was ook de opening van de Prinz-Claus-Promenade in het Duitse Hitzacker door prinses Beatrix. In Hitzacker werd haar man geboren.
In het ”Jaarboek Royals 2014” gaat het vooral over mooie momenten, maar er zijn ook bladzijden waarop het verdriet zichtbaar wordt. Zo herdacht de koninklijke familie november 2013 in Delft de overleden prins Friso, stond de koning een maand later bij de kist met het lichaam van de Zuid-Afrikaanse president Mandela en zorgde de aanslag op het toestel van vlucht MH17 in juli 2014 voor zwarte bladzijden. De fotografen zijn erin geslaagd de pijn en het verdriet op deze dagen in beeld te vangen.
Doop
In het boek met 180 kleurenfoto’s zitten ook een paar bladzijden met foto’s over nieuws bij buitenlandse vorstenhuizen. Zo passeren de abdicatie van de Spaanse koning Juan Carlos, de doop van de Britse prins George en spanningen in en rond het Belgisch koningshuis.
De foto’s zijn ook in deze editie van het jaarboek van de hand van zeer ervaren ANP-fotografen. Het Nederlandse persbureau is bij vrijwel elke publiek optreden van een lid van de koninklijke familie aanwezig. Die betrokkenheid betaalt zich uit in de beste shots vanaf de beste plekjes.
Jaarboek Royals 2014, Johan Groeneveld (red.); uitg. BBNC, Amersfoort, 2014; ISBN 978 90 453 1690 1; 144 blz.; € 24,95.