Conferentie Sola 5 Baptisten: Huwelijksproblemen? Lees de Bijbel
VEENENDAAL. Bij huwelijksproblemen moet niet de psychologie de doorslag geven, vindt Gijs de Bree. Wat dan wel? „Het Woord van God.”
De voorganger van een baptistengemeente in Kampen ziet in christelijke boekwinkels nogal eens huwelijksboeken liggen die vooral ingaan op het verbeteren van de communicatie tussen man en vrouw. Aan datzelfde euvel lijden volgens hem ook christelijke huwelijkscursussen. „Ik zie in mijn omgeving stellen die meegedaan hebben aan een christelijke ”marriage course”, terwijl hun huwelijk er niet bij gewonnen heeft. Wat moet gebeuren, is de bestrijding van de ik-gerichtheid.”
De Bree, die ook meewerkte aan de Studiebijbel Oude Testament (SBOT), gaf vrijdagmiddag in Veenendaal een workshop over het huwelijk. Die was onderdeel van de conferentie ”Radicale Godgerichtheid”, georganiseerd door de Sola 5 Baptisten. Deze stichting streeft ernaar dat de Bijbelse waarheden die de hervormers tijdens de Reformatie herontdekten, opnieuw worden beleden en geloofd.
De Bree stelde dat het huwelijk „een heilige band tussen een man en een vrouw is, ingesteld door God en aangegaan voor Zijn aangezicht.”
Hij concentreerde zich op twee Bijbelgedeelten: Genesis 2:18-25 en Efeze 5:21-33. Uit de teksten in Genesis concludeerde hij dat het huwelijk Gods werk is en dat God het heeft bedacht.
Prioriteit
De huwelijksrelatie heeft volgens hem prioriteit boven andere relaties, met uitzondering van de relatie met God. „Er gaat veel mis omdat de pasgetrouwden hun ouders emotioneel nog niet hebben verlaten en belangrijke beslissingen met hén bespreken in plaats van samen. Je kunt dicht bij je ouders wonen en hen verlaten hebben maar ook ver weg wonen en hen niet verlaten hebben.” Tegelijk is een goede familierelatie van groot belang, aldus De Bree.
Hij vroeg afstand te nemen van het schoonheidsideaal in de cultuur. „Als je je door de maatschappij laat voorschrijven wat mooi is, laat je je in met een leugen waaraan je partner niet kan voldoen. Neem hem of haar als ideaal, dan hoef je niet meer naar anderen te kijken.”
Het grote probleem van het huwelijk vindt de voorganger de ik-gerichtheid. „Zelfverloochening ligt aan de basis van een goed huwelijk. Man en vrouw moeten werken aan minder ik-gerichtheid. Als beiden dat doen, zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Als een van de twee dit doet, zijn de mogelijkheden al heel groot.”
De Bree wil niets afdoen aan de woorden dat de man het hoofd is van de vrouw. „Die tekst geldt ook voor deze tijd.” Ook de opofferende liefde van de man jegens de vrouw laat hij staan. „Het is de opdracht die we meekrijgen. We denken misschien wel te gemakkelijk over dit onderwerp. Willen we ons wel echt aan de Bijbel spiegelen?”
Diepgaand
Kees van Kralingen, voorzitter van de Sola 5 Baptisten, hield een lezing over de theoloog George Whitefield en opwekkingen. Hij zei dat hij tegenwoordig nogal eens jongeren tegenkomt –zowel in zijn eigen gemeente als elders– die helemaal niet zo oppervlakkig zijn. „Als ik diepgaande reacties krijg, zijn die doorgaans van jongeren. Sommige van hen willen af van oppervlakkige Opwekkingsmuziek en zoeken naar muziek met meer diepgang. Die is er ook, dankzij goede liedschrijvers als Keith en Kristyn Getty en Stuart Townend. Als goed voorbeeld noem ik Opwekking 689: ”Spreek, o Heer door uw heilig Woord”.” Van Kralingen vindt dit „een wolkje als eens mans hand.”
De conferentie van de Sola 5 Baptisten, die tot vanmiddag duurt, werd gisteren geopend met een lezing van baptistenpredikant Oscar Lohuis over ”De heerlijkheid van God”. Na de lezing van Kees van Kralingen over opwekkingen in de achttiende eeuw volgden vier workshops over radicale Godgerichtheid: in het huwelijk, in het gezin, in de arbeidsverhoudingen en in de actualiteit.