Accu van komeetlander is leeg
DARMSTADT (ANP). De Europese komeetverkenner doet het voorlopig niet meer. De accu van de Philae is in de nacht van vrijdag op zaterdag zo goed als leeg geraakt. Alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakeld. Dat meldde de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt.
Het opraken van de accu betekent nog niet het definitieve einde van het onderzoek. De verkenner is vrijdagavond 35 graden gedraaid, zodat meer zonnecellen in het licht staan. De zonnepanelen, die in Nederland zijn gemaakt, kunnen de accu van de lander dan opladen. Het is nog niet bekend of het draaien wat heeft opgeleverd. Als het niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. De komeet komt dan dichter bij de zon. De lander krijgt dan misschien meer zonlicht en dat zou de batterij kunnen opladen.
De lander kwam woensdag aan op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Na de euforie over de eerste komeetlanding in de geschiedenis groeide de twijfel. De verkenner bleek namelijk op een andere plek te zijn terechtgekomen dan de bedoeling was. Hij stuiterde twee keer. De vluchtleiding weet nog niet waar de Philae precies is, maar waarschijnlijk staat hij in de schaduw van een rotswand.
De vluchtleiding heeft vrijdagavond laat weer contact gehad met de verkenner. „Wetenschappelijke gegevens stromen binnen vanaf het oppervlak van de komeet”, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die gegevens gaan onder meer over de eerste boring in het oppervlak van de komeet. Vooraf bestond de angst dat de lander zou opstijgen door de druk van de boring. Hij staat namelijk los op het oppervlak, de verankering werkte niet. Het boren lijkt echter goed te zijn gegaan. De boor „ging helemaal naar beneden en weer naar boven”, schreef de ESA.
De boor moest een monster uit de bodem halen, zodat andere instrumenten kunnen uitzoeken waaruit de bodem bestaat. Die resultaten zijn nog niet verwerkt.
De ESA heeft vrijdagavond ook twee foto’s van de komeetlanding gepubliceerd. De foto’s zijn gemaakt door de sonde Rosetta, die in een baan rond de komeet draait. De eerste foto is een paar minuten voor de landing genomen, de tweede een minuut erna. Op de tweede foto is een donkere plek te zien, mogelijk een stofwolk.