Binnenland

Molukkers niet bij presentatie rapport kaping

ASSEN (ANP). Nabestaanden van de zes Molukkers die in 1977 werden gedood bij de beëindiging van de treinkaping bij het Drentse gehucht De Punt, gaan woensdag niet naar een bijeenkomst met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Die dag wordt een rapport over de zaak gepresenteerd.

14 November 2014 16:55Gewijzigd op 15 November 2020 14:22

De nabestaanden vinden de bijeenkomst op deze manier ongepast, zeker nu ze de Staat aansprakelijk hebben gesteld voor het in hun ogen veel te gewelddadige optreden van het leger destijds. Dat zei hun advocate Liesbeth Zegveld vrijdag na een bericht hierover van de NOS.

De treinkaping en enkele andere acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te erkennen. Ook eisten de kapers vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die vastzaten wegens een eerdere treinkaping in 1975 bij het Drentse dorpje Wijster.

Opstelten presenteert woensdag een archiefonderzoek over wat er tijdens de bevrijdingsactie is gebeurd. Volgens Zegveld blijkt uit nieuw onderzoek dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij in de rug en het hoofd zijn doodgeschoten, terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden.

De advocate zegt dat de nabestaanden als groep optrekken en daarom als groep uitgenodigd willen worden en niet individueel. „Ik behartig hun belangen en ik ben niet uitgenodigd”, zei Zegveld. Volgens het ministerie gaat de besloten bijeenkomst gewoon door. „We hebben de betrokkenen persoonlijk uitgenodigd en ze mogen natuurlijk een advocaat meenemen”, zei een woordvoerder.

Tot het uitgebreide onderzoek is besloten na diverse vragen vanuit de Tweede Kamer. „Het rapport is toegezegd aan de Kamer.” Voordat de media het rapport krijgen, wil het ministerie de direct betrokkenen bijpraten. „Dat gebeurt in vier afzonderlijke sessies”, aldus de woordvoerder.

De aparte, besloten bijeenkomsten zijn voor de gijzelaars die 20 dagen in de trein zaten, de mariniers die hen hebben bevrijd, de Molukse gemeenschap en als vierde groep apart de kapers of hun nabestaanden. De Tweede Kamer krijgt de uitkomsten van het onderzoek voor 1 december. Dan zal minister Opstelten ook reageren op de brief waarin de advocate aankondigt dat ze de Staat gaat aanklagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer