Kamperen in de tijd van toen
Slapen in een bedstee, wassen bij de pomp, koken op de kachel. Echte bikkels kunnen zich uitleven in het Betere BoerenBed. Kamperen zonder veel comfort. ’s Avonds lezen bij het flakkerende licht van een olielamp. Terug in de tijd van toen.
Het concept is bijzonder. Alle overdreven luxe is geschrapt in de tenten van het Betere BoerenBed. Bezoekers kunnen met volle teugen genieten van het eerlijke landleven uit lang vervlogen tijden. Of even ruiken aan de tijd waarin elektriciteit een onbekend verschijnsel was. Nergens is daarom een stopcontact te vinden.
De riante tenten -van 9 bij 6 meter- zijn opgebouwd op een houten vlonder. Elk onderkomen is ingericht rond een houtkachel. Achter de beroete ruitjes spelen de vlammen ’s avonds hun schimmige spel, terwijl uit de dubbelwandige pijp rook kringelt. Naast de kachel staat een kist met houtblokken. Bij koud weer in het voor- en naseizoen is een dikke trui of een extra deken niet overbodig.
Achter de kachel staat een groot zinken aanrecht met een vierkante gootsteen en één koperen kraan. Warm water ontbreekt. Keukengerei hangt -midden in de open keuken- aan een ijzeren pin boven het aanrecht. Een pollepel, een spatel, een schuimspaan, nog een pollepel, een vleesvork. Boven de tafel hangen twee olielampen aan een houten stammetje.
Rechts achterin bevindt zich een afgetimmerde bedstee voor twee personen. In de klapdeurtjes zijn twee hartjes uitgezaagd. Helemaal achter in de tent zijn nog twee slaapkamers ingericht. De linker heeft een soort bedstee met stapelbed, de rechter is gevuld met een tweepersoonsbed. De wand tussen beide slaapvertrekken bestaat uit opgestapelde houten appelkisten.
Aan de linkerkant is een toilet gesitueerd. De poepdoos bestaat uit een gat in een houten plaat. Met deksel. De grote boodschap valt door het gat naar beneden. Ook dat is nostalgie. Een geïsoleerde houten kist met dubbel houten deksel dient als koelkast. De boerin komt met drie diepgevroren ’warmwaterzakken’ aanlopen. Effectieve methode om boter, kaas en eieren koel te houden.
Waterpomp
De tenten staan opgesteld rond een grasveldje. Bomen en struiken bieden de nodige privacy. Midden op het veldje staat een pomp met ijskoud water. Echt dringen is het hier ’s ochtends niet. Op de proeflocatie in Vierakker (achter Zutphen) kunnen bezoekers ook terecht in een keurig douchegebouw van de boerderij.
Aan de overzijde van het grasveldje lopen drie geitjes, zeven kippen en een konijn. Elke ochtend spurten de kinderen naar de kippenren om te kijken of de kippen hun taak hebben verstaan. Grote opwinding als er een een ei is gelegd. Triomfantelijk wordt de buit afgevoerd. „Ikke wil niet kippeneitje”, jammert Chiel-Bas (2,5). „Ikke wil een gewoon eitje.”
Daarin schuilt volgens initiatiefnemer Luite Moraal van het Betere BoerenBed een motivatie voor deze vorm van recreatie. „Ouders maken zich zorgen over hun kroost. Kinderen denken vaak dat melk uit het koelvak van Albert Heijn komt. Hier kunnen ze met eigen ogen zien dat een koe melk geeft.” En een ei van een kip. De tenten zijn daarom -bij voorkeur- te vinden op het erf van kleinschalige, gemengde boerenbedrijven, meestal op een landgoed van Natuurmonumenten.
Het Betere BoerenBed wil bezoekers bewust maken van het leven zonder te vervallen in een geitenwollensokkenaanpak. „Wij laten mensen ervaren dat veel dingen niet vanzelfsprekend zijn”, legt Moraal, oud-commercieel directeur van Center Parcs, uit. „Koken is een klus, voor het zetten van koffie moet je moeite doen, warm water komt niet zomaar uit de kraan.”
Gastheer
Bezoekers moeten -in het seizoen- hun eigen sla en andijvie uit de moestuin van de boer kunnen halen. Brood kunnen ze bakken in de broodoven op het erf. Andere levensmiddelen zijn te vinden in het winkeltje met biologische producten. „De boer is gastheer. Bezoekers hoeven niets mee te nemen.” Linnenpakketten liggen klaar op het schap.
De recreatieondernemer heeft grootse plannen. Moraal start dit jaar op vijf boerenbedrijven. In Gelderland in Groot Dochteren (Lochem), Vierakker (Vorden) en landgoed Volenbeek (Ermelo); in het Drentse Dwingeloo en in het Limburgse Beesel. Elke locatie telt zo’n acht tot tien tenten. Volgend jaar moet het aantal locaties zijn verdubbeld. In 2006 zit de formule met 30 tot 35 tenten vol.
Moraal heeft met zijn Beter BoerenBed een beetje concessies moeten doen. „We waren van plan om bezoekers op strobedden te laten slapen. Maar dat blijkt net iets te veel van het goede te zijn. Daarom hebben we gekozen voor gewone bedden met goede matrassen.” Ook het toilet kent gewoon een -afgetimmerde- stortbak met afvoer. „Vanuit hygiënisch oogpunt willen we mensen niet zelf het toilet laten leegscheppen.”
Stroom is echter nergens te vinden. „We kunnen heel eenvoudig stroom aanleggen, maar dat willen we bewust niet.” Vakantiegangers moeten zich behelpen met een flakkerende olielamp. Wie ’s avonds even naar de wc moet, neemt een olielamp mee en hangt deze aan de haak in de wand. Het enige stukje elektronica dat in een Betere Boerenbed-tent is te vinden, is een koolmonoxideverklikker. Wel zo veilig.
Opa
Op de kachel komt een ketel tot leven. Opa kijkt verrast op. Een blijk van herkenning trekt over zijn gezicht. „Dat is hetzelfde geluid als vroeger thuis.” Een zestiger valt hem bij. „Het is hier inderdaad net als vroeger. Toen kropen we ook met z’n allen rond de kachel als het koud was.”
Het Betere BoerenBed lijkt een ideale methode om te onthaasten. „De tv, de pc en de dvd zijn hier geen storende factoren.” Maar na twee of drie dagen kun je ook weer intens verlangen naar het lichtknopje thuis.
Meer informatie: Het Betere BoerenBed, tel. 030-2393040, www.betereboerenbed.nl.