Economie

LTO: EU wil landbouwbudget korten

BRUSSEL. De Europese Commissie wil het landbouwbudget volgend jaar fors korten om de eigen begroting rond te krijgen. Volgens brancheorganisatie LTO Nederland dreigt dit Nederlandse boeren en tuinders veel geld te kosten. Vrijdag buigen de ministers van Financiën van de lidstaten zich over
het voorstel van de Commissie.

Redactie economie
14 November 2014 11:23Gewijzigd op 15 November 2020 14:22

Volgens Koert Verkerk, LTO-lobbyist in Brussel, is de vorige Europese Commissie financiële verplichtingen aangegaan waarvoor nu het geld ontbreekt. Het gaat volgens hem onder meer om uitgaven voor energiebeleid en onderzoek.

„De huidige Commissie wil daarom de inkomsten uit de superheffing op te veel geproduceerde melk uit de landbouwbegroting halen en overhevelen naar de algemene middelen. Dat gaat om 448 miljoen euro, waarvan 130 miljoen door Nederlandse veehouders wordt opgebracht. De afspraak was dat dit geld voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt, maar daar wil men nu dus van afstappen”, zegt Verkerk.

Boycot

Een ander voorstel van de Commissie is om de steunmaatregelen voor boeren en tuinders die door de Russische voedselboycot worden getroffen, ten laste te laten komen van de landbouwbegroting van 2015 in plaats van die van 2014. Dit betreft een bedrag van 344 miljoen euro. Hiervoor wil Brussel de crisisreserve –die door boeren en tuinders zelf wordt gevuld– aanspreken. Die pot is 433 miljoen euro groot.

Verkerk: „Het komt er dus op neer dat het crisisfonds dan voor een groot deel wordt gebruikt. Maar dat fonds is niet voor dit soort zaken bedoeld, vinden wij. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld natuurrampen of bijzondere marktverstoringen waar niemand wat aan kan doen. Maar de Russische boycot is het gevolg van een politiek besluit. Europa wilde Rusland treffen met sancties vanwege de Russische bemoeienis met de situatie in Oekraïne. Het is niet eerlijk als boeren en tuinders daar de dupe van worden.”

LTO-voorzitter Albert Jan Maat schreef gisteren een brief aan de Nederlandse minister van Financiën, Dijsselbloem. Maat dringt er bij de minister op aan om zich sterk te maken voor behoud van het landbouwbudget.

Landbouwministers

Eerder deze week spraken de Europese landbouwministers zich in meerderheid al uit tegen korting van het landbouwbudget. Volgens Verkerk heeft de Nederlandse staatssecretaris Dijksma, die Landbouw in haar pakket heeft, die verklaring echter niet medeondertekend. „Het Nederlandse kabinet staat op het standpunt dat er geen extra geld naar Brussel mag”, aldus Verkerk.

Als de plannen van de Europese Commissie doorgaan, zal de inkomenssteun voor boeren en tuinders lager uitpakken. Volgens Verkerk daalt die dan met 1,3 procent.

„Dat lijkt weinig, maar in een jaar met slechte prijzen kunnen de bedrijfstoeslagen zomaar 30 tot 50 procent van het inkomen van Nederlandse boeren uitmaken. Dan is het ineens een hele hoop geld.”

Volgens hem dient het landbouwbudget een maatschappelijk belang. „Het gaat niet zomaar om een inkomstenbron voor boeren en tuinders. Zij worden met dat geld gestimuleerd om hun bedrijfsvoering te verduurzamen met het oog op het milieu en op dierenwelzijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer