Tromp van Buurtjen bewaart zijn geheim
URK. Diverse artiesten hebben er een, maar ook prinses Beatrix en paus Franciscus. Zelfs Calvijn ontkwam er in het gedenkjaar 2009 niet aan. Donderdag krijgt de eerste BU’er (bekende Urker) zijn eigen ”klossie” (glossy).
Tromp van Buurtjen –de voornaam komt vrijwel alleen in Urk voor, de rest is een bijnaam– is een Urker dorpsfiguur. Een digitale dorpsfiguur welteverstaan. Sinds drie jaar geeft hij via Twitter –en wat korter ook op Facebook– commentaar op gebeurtenissen in het vissersdorp. Het gaat over kleine voorvallen in zijn familiekring of in het buurtje waar hij woont, het weer, de prijs die de schol op de visafslag opbrengt of de dorpspolitiek.
Natuurlijk spreekt en schrijft Tromp in zijn eigen ”toal”, het Urker dialect, dat door verreweg de meeste van de 20.000 Urkers nog dagelijks wordt gesproken. Hij doorspekt zijn berichtjes met typische Urker humor, waarin hij vaak ”de vrouwe” Fetjen, ”kleanzuun” (kleinzoon) en zijn vriend ”moat Jannes” opvoert. Een van zijn tweets: „Tis kosteluk weer om m’n dakgeut skoon te maken. Dus ik zal de kleanzuun maar effies eut zun nest bellen” (Het is prachtig weer om de dakgoot te reinigen. Daarom zal ik kleinzoon maar even uit bed bellen).
Tromp is populair. Op Twitter heeft hij al ruim 3000 volgers. Meer dan duizend vrienden bezoeken regelmatig zijn Facebookpagina. Honderden Urkers hebben vooringetekend op zijn glossy. Die krijgen het fleurige magazine vanavond in de bus. En morgen ligt ”de Tromp” voor 7,95 euro in de winkel.
Waarom is Tromp zo geliefd? Albert Brouwer van uitgeverij GBU gaf gisteravond bij de presentatie van de glossy het antwoord. „Tromp is voor velen de echte stereotiepe Urker. Hij houdt van lekker eten en drinken, klaagt over de gemeenteraad en mag graag iemand voor de gek houden, het liefst een ”vreemde” – een niet-Urker.”
De glossy geeft voor dat ”opdraaien” een hele rij tips en is verder gevuld met verhalen, interviews, een quiz, recepten voor ”lekkere kost” en natuurlijk de mooiste tweets van de afgelopen drie jaar. Maar één ding blijft geheim: welke Urker gaat er schuil achter Tromp van Buurtjen. Tromp zelf zou zeggen: „Mit ”volleges mai is ai bai oens” koem je gien steek varder” (Met ”volgens mij is hij bij onze kerk” schiet je weinig op).