Zorghorloge met alarmknop meet ook hartslag en lichaamstemperatuur
ZWINDEREN. Martin (64) en Martine (34) Bal uit het Drentse Zwinderen zijn ervan overtuigd dat ze een uitvinding hebben gedaan waarmee ouderen langer en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Hun zogeheten Zorghorloge is bijna klaar.
Het apparaatje waaraan het duo de laatste hand legt, vervangt de alarmknop die ouderen nu vaak dragen. Vader en dochter Bal komen met een noodknop in de vorm van een horloge dat de drager direct laat spreken met een zorgverlener op afstand.
Het waterdichte apparaat, dat 24 uur per dag moet worden gedragen, meet de hartslag en de lichaamstemperatuur en registreert het als de drager valt. Bij onraad wordt meteen via internet een hulpverlener gealarmeerd. Omdat elk horloge gekoppeld is aan de drager, weet deze persoon meteen waar hij mensen naartoe moet sturen.
Natuurlijk geeft het horloge ook de tijd aan en kan de drager er tal van alarmen inzetten. Via gesproken woord, lichtsignalen of pictogrammen maakt het Zorghorloge duidelijk dat er iets moet gebeuren, bijvoorbeeld het innemen van medicatie.
Zorg op afstand
In het Drentse dorp Zwinderen werken vader en dochter Bal sinds vorig jaar aan de realisatie van dit Zorghorloge. Afgelopen maand werd duidelijk dat hun uitvinding eindigde in de top tien van de wedstrijd Connected Health Challenge.
De uitvinding eindigde in september al in de top tien van de Accenture Innovations Awards, een jaarlijkse wedstrijd voor innovatieve Nederlandse producten. „We hebben niet het wiel uitgevonden, maar we hebben bestaande technieken logisch bij elkaar gevoegd”, zegt Martin Bal. „Een revolutie in de zorg komt misschien wel uit Drenthe”, zegt hij glimlachend.
Natuurkundige Bal is al zijn hele leven bezig hightech brandalarmen te ontwikkelen, te produceren en te verkopen. De chips bedenkt hij zelf. Ook de infrastructuur, ontwikkeld voor draadloze applicaties die nooit mogen haperen, ontwikkelde hij letterlijk in eigen huis.
Het Zorghorloge is bedoeld voor in en om het huis. Het maakt gebruik van een door Martin Bal ontwikkeld radiosysteem dat gekoppeld wordt aan een internetverbinding. Dit is volgens de bedenker vele malen betrouwbaarder en veiliger dan de populaire draadloze internetverbindingen voor pc’s. Het bereik van het horloge zou ook beter zijn dan bij wifitoepassingen. De drager hoeft het Zorghorloge maar eens in de maand een paar minuten op te laden, zonder het af te hoeven doen.
Eind 2015 moet het horloge leverbaar zijn. „Alle afzonderlijke functies zijn getest en ze werken. Nu voegen we ze bij elkaar in één zorghorloge”, zegt de bedenker. Kunststofproducent H&P Houlding uit Emmen ontwikkelt de behuizing. Die moet huidvriendelijk zijn en goed op het lichaam aansluiten.
Meebetalen
Martine Bal is met zorginstanties in gesprek om het Zorghorloge te kunnen testen. Dat moet begin volgend jaar gebeuren. „Om zo’n honderd testhorloges te laten maken, hebben we rond de 50.000 euro nodig. Wij hopen en verwachten dat zorgaanbieders hieraan willen meebetalen.”
Het ontwikkelen van het Zorghorloge is één, maar het op een goede wijze in de markt zetten is wat anders. Om dit goed te doen, bedachten vader en dochter een verdienmodel. Onder andere grootwinkelbedrijven bieden in dit model het Zorghorloge –horloge, basisstation, montage, aanmelding– aan in de vorm van een abonnement voor minder dan 1 euro per dag. Een continu bemande professionele gezondheidsdesk die bij het abonnement hoort, verleent de hulp op afstand waarop de gebruiker dag en nacht een beroep kan doen.