Binnenland

Van Gogh leed niet onder dood van broer

Schilder Vincent van Gogh leed niet aan een schuldgevoel door de dood van een ouder broertje. Van Gogh-kenners hebben daar vaak op gezinspeeld, maar uit een nieuw ontdekte brief van de kunstenaar concluderen deskundigen van het Van Gogh Museum in Amsterdam dat dat niet zo was.

ANP
23 January 2004 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Voor het eerst sinds 1990 is er een brief van Vincent van Gogh gevonden. Het schrijfsel werd gisteren in het museum gepresenteerd. Een jaar voor de schilder in 1853 werd geboren, bracht zijn moeder een doodgeboren jongetje ter wereld, dat ook de naam Vincent kreeg. In de psychologie is het fenomeen ”replacement child” bekend, wat inhoudt dat een later kind zich slechts als vervanger van het eerste beschouwt en daaronder gebukt kan gaan. Bij Van Gogh blijkt dat niet het geval.

De kenners kunnen dat allemaal destilleren uit de pas ontdekte brief. Die schreef Vincent op 3 augustus 1877, toen hij logeerde bij familie in Amsterdam. Zijn broer Theo verbleef in Den Haag bij kunsthandelaar H. Tersteeg, waar Vincent ook al eens had verbleven. Tersteeg had in die periode net een dochtertje verloren. Vincent schreef hierover een opmerkelijke condoleancebrief.

Zo stipt de latere schilder in het schrijven aan hoe zijn vader destijds met de dood van het oudere broertje omging. Omdat Vincent dat feit slechts aanstipt, concluderen de kenners dat hij er niet echt meer mee zat.

Op het moment dat de kunstenaar de brief schrijft, bereidt hij zich voor op een studie om predikant te worden. De condoleancebrief is dan ook doorspekt met bijbelcitaten. Vincent verhaalt ook over zijn ervaringen in Amsterdam (ongebruikelijk in een condoleancebrief) en sluit een brief bij voor zijn broer Theo (eveneens ongebruikelijk).

Het Van Gogh Museum weet zeker dat de brief authentiek is, omdat de bijgesloten brief aan Theo al eerder opdook. Verder kloppen het handschrift, de papiersoort en de inktverkleuring en is de brief in het bezit van een persoon die hem viavan de vrouw van Tersteeg heeft gekregen. De eigenaar heeft het schrijven voorlopig in bruikleen aan het museum gegeven.

Het museum is euforisch over de vondst. „We hadden niet verwacht dat er nog een Van Gogh-brief aan het licht zou komen”, stelde directeur J. Leighton gisteren. Het aantal brieven van en aan de schilder ligt op ongeveer 900. Het museum bezit de meeste daarvan. Over de geldelijke waarde van de nieuwe brief wil het museum niets zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer